Home Izdvojeno Predstavljena himna Mraclina

Predstavljena himna Mraclina

PODIJELITE
Foto: Kronike Velike Gorice/Arhiva

U sklopu obilježavanja Dana Svetog Vida u Mraclinu jučer je blagoslovljeno križno drvo na Obreži. Blagoslovio ga je velečasni Đuro Sabolek koji je nakon obreda zahvalio svima prisutnima za zajedništvo i molitvu.

Predsjednik KUD-a ‘Dučec’ Vjekoslav Kovačić zahvalio je velečasnom na prekrasnom obredu blagoslova raspela, ali i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji ovoga projekta. Ideja o obnovi pokrenula je još prošle godine Barica Štuban, a ubrzo su joj se pridružili i drugi mještani Mraclina.

PREDSTAVLJENA MRACLINSKA HIMNA

Večernji program bio je u znaku kajkavske poezije. Čitali su se stihovi Željke Cvetković, Stjepana Čunčića, Vlaste Horvat, Antuna Galekovića, Tomislava Galekovića Brke, Marije Kovačević, Đurđe Jandriš -Parać, Slavice Sarkotić i Stjepana Viteza, neke u izvedbi samih autora, a neke u interpretaciji Dučecovih izvođača Vesne Tafre i Pere Hubaka.

U glazbenom dijelu večeri nastupili su Siniša Belošević te mraclinski tamburaški sastavi Alibi i Lajbeki.

Vrhunac večeri bilo je premijerno izvođenje pjesme ‘Mraclin, selo milo’ koju je na tekst Brke Galekovića uglazbio Ivan Đuričić. Pjesmu su otpjevali Dijana Banek i Dražen Kurilovčan uz pratnju tamburaškog orkestra i vokalne skupine KUD-a ‘Dučec’. Mraclinci su oduševili pjesmom i već su je proglasili svojom himnom.

TAMBURAŠKA VEČER I NOGOMET

Danas je tradicionalna Tamburaška večer u 20.30 sati ispred Društvenog doma. Nastupaju mraclinski tamburaški sastavi Lajbeki, Alibi, Modra Galica, Takt, Dobre duše, veliki orkestar KUD-a ‘Dučec’ te premijerno i ženski tamburaški sastav ovog KUD-a. Osim njih, nastupit će i gosti iz KUD-a Sesvete i Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman iz Grubišnog polja.

Nogometni klub ‘Marclin’ u sklopu ove manifestacije organizira dva događanja. Sutra na druženju pod nazivom ‘Susret generacija – ususret jubileju NK Mraclin’ bit će predstavljena povijest ovog kluba koji iduće godine slavi 85. obljetnicu osnivanja. Program će voditi Ratko Cvetnić, Davor Štuban i Vitomir Štuban. U subotu će se održati memorijalni malonogometni turnir u čast prerano preminulom članu kluba Blažu Galekoviću. Isti dan i DVD Mraclin organizira Dan otvorenih vrata.

Manifestacija završava u nedjelju, Vidovskim proščenjem. U 11 i 17 sati održat će se mise, a nakon poslijepodnevne, KUD-ovi ‘Dučec’ i ‘Nova zora’ iz Donje Lomnice održat će veliki zajednički koncert.