Home Izdvojeno Sva turopoljska proštenja: ‘Nisi ni bil na prošćenju, ak nisi gvirc probal’

Sva turopoljska proštenja: ‘Nisi ni bil na prošćenju, ak nisi gvirc probal’

PODIJELITE

Bliži nam se Jurjevo, dan koji Turopoljci slave kao konačni prestanak zime i dolazak proljeća. Iako su mnogi radove na svojim poljima već započeli, „Zeleni Jura“ sve ostale zove na vrtove, polja i oranice. Osim poslova na otvorenom, Jurjevo sa sobom donosi i zabave i proštenja.

Jurjevo-Dianezevic-2014-48.jpg

Proštenja su dani kada se vjernici svečano zbližavaju s Bogom, a to su ujedno i prigode za druženje s rodbinom i prijateljima i za dobru zabavu. Većinom se održavaju u krugu crkve koja nosi naziv sveca koji se taj dan obilježava. Tako ispred crkve ili u njezinoj neposrednoj blizini svoje mjesto nađu štandovi licitara, tombola, a u današnje vrijeme i štandovi sa igračkama. Tu su naravno i šatori raznih ugostitelja i muzikaša.

lunapark

aaU nekim mjestima se održavaju nogometni i razni sportski turniri. Nakon jutarnje prošencije, mise ili molitve, obitelji s djecom obilaze štandove, odlaze u lunapark kako bi isprobali ringišpil i razne djeci zabavne vožnje, a u večernjim satima započinje zabava za odrasle uz muzikaše i dobru hranu i piće.

Autotim

licitar

Licitari su sa svojim medenjacima i licitarskim srcima nezaobilazni dio proštenja. Licitarska srca izrađuju se od tijesta, a ukrašavaju se šećernom smjesom i ogledalcima te raznim natpisima. Danas su ta srca raznih boja, a najpoznatija su crvena licitarska srca. Licitare su mladići darovali djevojkama kao znak ljubavi. U Europi je izrada licitara započela još u 16. stoljeću, a u Hrvatskoj se raširila u 18. stoljeću. U današnje vrijeme licitarsko srce je autohtoni tradicijski suvenir, a 2010. godine izrada licitara upisana je na UNESCO-v popis nematerijalne baštine.

Osim licitarskih srca i medenjaka, još jedan proizvod obilježava današnja proštenja, a to je šećerna vata. Uređaj za izradu šećerne vate izumili su Amerikanci John Wharton i Villiam Morrison u 19. stoljeću. Ona se izrađuje tako da se šećer rastapa u spremniku koji se vrti velikom brzinom, a kada se dovoljno rastopi, tanke niti šećera prolaze kroz rupice i dok se hlade namataju se na štapić. Nekada je šećerna vata bila bijela, a sada se u nju dodaju prehrambene boje, kako bismo dobili slasticu ružičaste ili plave boje.

Jurjevo-Dianezevic-2014-21.jpg

aaUz slastice za jelo, obavezno treba spomenuti i dobro poznati napitak, a to je gvirc (gverc, medovina). On se izrađuje od meda i vode, u nekim slučajevima od grožđa, meda i vode. Često se kaže da „nisi ni bil na prošćenju, ak nisi gvirc probal“.

proštenjeOvo su neka od najpoznatijih proštenja koja ove godine možete posjetiti u našem turopoljskom kraju:

Jurjevo koje se ove godine obilježava od 22. do 26. travnja. Jurjevski krijes i prikaz običaja prikazivat će se na više lokacija – od Donje Lomnice, centra Velike Gorice, Mićevca, Kurilovca, Gradića i na kraju Lukavca.

Oko 15.06.2015. u Mraclinu se obilježavaju dani Sv. Vida.

15.08.2015. slavi se blagdan Velike gospe. To je i državni praznik pa ne čudi što se na taj dan održavaju velika proštenja diljem Hrvatske. Nama najbliže je ono u Vukovini, u jednom od najstarijih Gospinih svetišta u državi. Tog dana proštenja se održavaju i u Pokupskom, Peščenici i Dubrancu.

Jedno od zadnjih ljetnih proštenja je Bartolovo, koje se održava u kolovozu u nedjelju nakon dana  Sv. Bartola, a ove godine to je 30.08. Na taj dan proštenja se održavaju u Donjoj Lomnici, u mjestu Orle i malo izvan našeg Turopolja u Letovaniću, gdje se svake godine održava i turnir u starim sportovima i utrka čamaca niz rijeku Kupu.

Ako ne znate kuda biste ove godine, a more je predaleko, posjetite neka od Turopoljskih proštenja i dobro se zabavite uz medenjake (možda i malo odojka) te, naravno, čašu gvirca.