Home Crna Kronika SUSJEDI IZ PAKLA Vrijeđale se zbog parkiranog automobila, sudac nije povjerovao svjedocima

SUSJEDI IZ PAKLA Vrijeđale se zbog parkiranog automobila, sudac nije povjerovao svjedocima

PODIJELITE
Foto: ilustracija

Žena stiže na zabavu kod kolegice s posla. Sva parkirna mjesta su zauzeta osim onog ispred nečije garaže. Odlučuje zakrčiti prilaz. Susjeda zove 112, dolazi policija. Iz iskaza koji slijede, a koje je zabilježio zapisničar prekršajnog odjela velikogoričkog općinskog suda, svi se samo oko toga slažu.

U blizini centra Gorice smo, oko osam je sati. Početak studenoga, prohladna večer. Pripremila je 45-godišnja žena možda grickalice, možda vino, dolaze joj kolegice s posla na druženje. Možda će gledati film, možda je na programu baš Rashomon.

ISKAZ 45-GODIŠNJE ŽENE

45-godišnjakinja je svjedočila da je prva počela vikati 51-godišnja susjeda, a da joj je ona iz stana odgovorila da će kolegica odmah maknuti vozilo te da se ne može tako ponašati. Susjeda je međutim nastavila vikati pritom govoreći razne uvredljive riječi koje su završile razmjenom: “Svinjo debela, ti šuti” i “Luđakinjo jedna, sram te bilo”.

ISKAZ 51-GODIŠNJE SUSJEDE

Susjeda svjedoči da je njezin suprug potrubio kao signal, a da je 45-godišnja žena na to skupa s gošćama izišla na balkon i prostački joj se obratila. “Ne možeš se tako ponašati. Ako ti građanski način života ne odgovara, vrati se tamo gdje ti takav način života odgovara”, priznaje da je rekla negirajući da je vikala. Ustvrdila je da zbog boje glasa uopće ne može komunicirati na način da viče te da njezin muž ništa od svađe nije čuo.

ISKAZ JEDNE OD GOŠĆI

Gošća navodi da je ona bila ta koja je s balkona prva opazila muškarca kako vičući protestira zbog parkiranja. Upozorila je kolegicu čiji je automobil zasmetao. Ona je istrčala ispričavajući se susjedima, no bila je verbalno napadnuta. Tada je 45-godišnja žena sišla na parking i tek ovdje je došlo do verbalnog sukoba između protagonistica. “Svinjo debela, seli se odavde tamo odakle si došla da ja i moj muž možemo na miru živjeti”, navodno je rekla susjeda njezinoj prijateljici. Navodno se slavilo useljenje u novi stan.

ISKAZ MUŽA 51-GODIŠNJE SUSJEDE

Muž pak tvrdi da je bio suvozač u automobilu te da je 45-godišnja žena na njih prva počela s balkona uvredljivo vikati. “Ako ti ne odgovara zakonodavstvo u Republici Hrvatskoj, možeš se vratiti odakle si došla”, prema njegovim riječima odgovorila je njegova supruga mirnim glasom. Prema njegovom iskazu, sličan incident dogodio se već i ranije.

PRESUDA

Sudac je zapazio da se tijekom suočenja obje okrivljenice nisu niti pogledale, da su obje gledale u suca, u zapisničarku, po sudnici, a da su izbjegavale gledati u pravcu suokrivljenice, te da su obje izražavale snažni iako prikriveni emocionalni doživljaj situacije, kao i suzdržanu uzajamnu netrpeljivost, odbojnost pa i neprijateljstvo, ali su zadržale kontroliranu mirnoću tijekom cijelog suočenja.

Sudac nikome nije do kraja povjerovao. Obje je žene kaznio s 24 eura kazne. Zaključio je da su obje svojim postupanjem, no svaka na svoj način, pridonijele stvaranju sukoba te da su u istoj mjeri počinile prekršaj remećenja javnog reda i mira.

Mlađoj je zbog priznanja krivice odrezao manji paušalni trošak sudskoga postupka, a starijoj veći.