Home Izdvojeno Što ranije počnite kontrolirati šećer. Dijabetes nije bolest starijih…

Što ranije počnite kontrolirati šećer. Dijabetes nije bolest starijih…

PODIJELITE

U šatoru Udruga “Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije” i VG dijabetičar mjerio se u petak šećer i krvni tlak te obavljala mamografska snimanja i denziometrija – ispitivanje gustoće kosti.

– Nije bitno gdje, samo da čovjek obavi i da vodi računa o sebi i svom zdravlju – kaže Ljubica koja je pred Muzej Turopolja došla na mamografiju.

mamografija_web– Ja sam došla na dezintometriju, mamografiju sam obavila u drugom mjesecu. Tu mi je bliže nego da idem na Rebro. Bilo bi dobro da se ova pokretna mamografija napravi češće. Bolje je kad dođe u mjesto gdje živimo, nego da moramo plaćati prijevoz i čekati termin dvije godine – smatra Mirjana.

Osim pregleda, građani su mogli dobiti niz savjeta i informacija o bolestima, prevenciji i liječenju.

– Radimo mamografsko snimanje za žene koje dođu u prolazu i pokupe naše materijale. Mamografija je uglavnom za žene od 40 do 69 godina, a denzitomerija za one koje su starije od 50 – kaže Đurđa Dehin, predsjednica Udruge “Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije”.mamografija2_web

ŠEĆER ČEST I KOD MLADIH

Predsjednica udruge VG dijabetičar Milka Vitez kaže kako je u Hrvatskoj danas registrirano oko 1.000 mladih dijabetičara. Cilj njene udruge upravo je što ranije otkrivanje dijabetesa i želi privući mlade da što prije krenu kontrolirati šećer kako bi se dijabetes što ranije otkrio i tako što manje naštetio zdravlju.

– Unutar 10 godina se mnogo toga promijenilo jer se dosta radilo na osvješćivanju, a zahvaljujući ovim akcijama se i broj novootkrivenih smanjio. Prije je na ovakvim akcijama bilo i pet posto novootkrivenih što je bio alarmantan podatak. Čovjek ide u dućan, svrati i sazna da, ne da je u preddijabetesu, nego u itekakvom dijabetesu već dugo godina – objasnio je Roman Sotošek, stariji stručni suradnik u tvrtki Medilab.

secer_web

– Odaziv je velik, već je bilo više od 100 ljudi. Kad god imamo akciju, danas je isto bilo pet ili šest, nađemo par njih s povećanim šećerom i onda ih upućujemo kod doktora. Mnogi ljudi ne znaju da imaju povećan šećer – kaže Milka Vitez.