Home Izdvojeno Što nas čeka u biciklističkom prometu u Gorici? Na seminaru Cyclurban predložena...

Što nas čeka u biciklističkom prometu u Gorici? Na seminaru Cyclurban predložena analiza i projekt

Jutros se održao seminar projekta Cyclurban na kojem su izrečene preporuke za razvoj biciklističkog prometa u Gorici

PODIJELITE
foto: Ilustracija

Biciklistički promet doprinosi smanjenju emisija stakleničkih plinova i ublažavanju klimatskih promjena i sve je češće sredstvo prijevoza u urbanim gradovima. Slično je i u našem gradu gdje se danas održao seminar ‘Biciklom do cilja – bolja klima za sve’. Ovaj seminar aktivnost je projekta Cyclurban, a na njemu se govorilo o raznim temama vezanima za biciklističku kulturu, kao i o održivom razvoju u Velikoj Gorici.

Na seminaru se govorilo o samom projektu Cyclurban te Door-u, društvu za oblikovanje održivog razvoja. Predstavljen je i prijedlog ‘Analize i preporuke za razvoj biciklističkog prometa u Velikoj Gorici’ kao i primjeri dobre prakse.

Analiza se bavi općenitim pitanjima i već postojećim stazama

Predstavljeni prijedlog Analize bavi se općenitim pitanjima te već postojećim biciklističkim stazama u Velikoj Gorici. “Analiza je bila općenitog karaktera tako da se naslanja na postojeće biciklističke staze u gradu. Uglavnom smo analizirali općenite principe kao što bi se trebalo nastaviti s biciklističkom infrastrukturom te kako bi se trebalo raditi na edukaciji i institucionalno-organizacijskim aspektima. To je primjerice uvođenje tima za održivi promet na području grada i edukacija svih sudionika u prometu. Preporuke idu u općenitom smjeru i bit će uključene u plan održivog prometa u Velikoj Gorici.” rekao nam je Danijel Rodik, stručni suradnik u DOOR-u i voditelj projekta Cycleurban.

Projekt je financiran od strane EUKI, Europske klimatske inicijative, a na njemu sudjeluju partneri iz osam zemalja. Sam projekt završava u iduća tri mjeseca i uskoro će biti predstavljeni  rezultati. “Na projektu se radi o poboljšanju prometnih politika, prvenstveno s obzirom na jače uvođenje biciklističkog prometa u gradovima. Na seminaru smo predstavili i preporuke za daljnji razvoj biciklističkog prometa u Velikoj Gorici koja će biti dostavljena Gradskom upravom odjelu za promet te će se temeljem toga dalje razvijati akcijski planovi na temelju već postojećih biciklističkih staza.”, dodao je Rodik.