Home Izdvojeno Sto milijuna kuna osigurano za zapošljavanje i socijalnu uključenost marginaliziranih skupina

Sto milijuna kuna osigurano za zapošljavanje i socijalnu uključenost marginaliziranih skupina

Vrijednost Poziva je nešto manja od sto milijuna kuna, a EU ga sufinancira kroz 85 posto sredstava. Najniži iznos koji prijavitelj može ostvariti je 350 tisuća kuna, a najviši 1,5 milijuna kuna. Poziv je otvoren do 2019. godine, a čim prijava pristigne, odmah se obrađuje.

PODIJELITE

U Pučkom otvorenom učilištu danas je održana informativna radionica o otvorenom Pozivu ”Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina” Europskog socijalnog fonda. Poziv je namijenjen svim udrugama, javnim ustanovama, zakladama te jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Kroz Poziv će se financirati projekti koji će doprinijeti povećanju mogućnosti zapošljavanja te smanjiti socijalnu isključenost i siromaštvo marginaliziranih skupina kao što su dugotrajno nezaposlene osobe, žene žrtve nasilja, azilanti, beskućnici, mladi koji izlaze iz institucionalizirane skrbi, osobe s invaliditetom, pripadnici romske nacionalne manjine, liječeni ovisnici o drogama.

Velika Gorica je deseti grad u Hrvatskoj u kojem je provedena informativna radionica o Pozivu. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u Velikoj Gorici u listopadu ove godine bilo je 1 513 nezaposlenih, od čega 670 muškaraca i 843 žene. Nezaposlenih koji nisu završili osnovnu školu je 121, a s osnovnom školom 236. Najviše je nezaposlenih među mladima u dobi od 25 do 29 godina pa je prošlog mjeseca u evidenciji HZZ-a bilo njih 210.Zamjenik gradonačelnika, Ervin Kolarec, rekao je kako Velika Gorica kao šesti grad po veličini u Hrvatskoj s više od 65 tisuća stanovnika, unatoč stopi nezaposlenosti koja je niža od hrvatskog prosjeka, ima marginalizirane skupine društva kojima je potrebna ovakva pomoć.

– Grad Velika Gorica apsolutno podržava inicijativu i prijedlog Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koji će danas u Velikoj Gorici prezentirati ovaj projekt pod nazivom ”Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina” Europskog socijalnog fonda”. To je dobra prilika i Grad ima dovoljno vremena, kao i gradske institucije, civilni sektor i civilno društvo da na kvalitetan način pripremimo prijedloge i programe kako bismo marginaliziranim skupinama na području Grada Velike Gorice omogućili lakše zapošljavanje.Nada Zrinušić, pomoćnica ministrice u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pohvalila je Veliku Goricu koja vodi računa o svim skupinama društva. – Što se tiče Grada Velike Gorice, moram pohvaliti lokalne vlasti koje vrlo dobro skrbe o svim skupinama građana pa tako i o najosjetljivijoj skupini. Potreba uvijek postoji, ako je i jedan čovjek u pitanju. Vjerujem da će i Grad i institucije aplicirati na ovaj natječaj.

Na području Zagrebačke županije stanje je slično. Stopa nezaposlenosti je niža od hrvatskog prosjeka, a marginaliziranim skupinama se pomaže pri socijalnom uključivanju i zapošljavanju.Stopa nezaposlenosti na području Zagrebačke županije je 9,8 posto i tu smo bolji od hrvatskog prosjeka. Zagrebačka županija već nekoliko godina provodi projekt ”Pomoć u kući” na području Općina Žumberak, Pisarovina i Pokupsko. Kroz taj projekt zapošljavaju se teško zapošljive žene kao osobe koje se brinu o starijim osobama u njihovim domovima. Cilj ovoga svega je da pokušamo omogućiti teško zapošljivim osobama da budu konkurentniji na tržištu rada ili da se zaposle kroz neki projekt koji bi bio sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda – rekla je nam je Nadica Žužak, zamjenica župana Zagrebačke županije

Vrijednost Poziva je nešto manja od sto milijuna kuna, a EU ga sufinancira kroz 85 posto sredstava. Najniži iznos koji prijavitelj može ostvariti je 350 tisuća kuna, a najviši 1,5 milijuna kuna. Poziv je otvoren do 2019. godine, a čim prijava pristigne, odmah se obrađuje.