Home Gospodarstvo FOTO Šteta zbog mraza u vinogradima velika, posebice na ranijim sortama

FOTO Šteta zbog mraza u vinogradima velika, posebice na ranijim sortama

Štete u stradalim vinogradima su po slobodnoj procjeni vinogradara za sada nešto manje nego prošle godine, ali prizori uvelog lišća su zaista tužni

PODIJELITE

Neobično niske temperature u sredini travnja izazvale su velike probleme poljoprivrednicima i vinogradarima zbog mraza koji se spustio na kulture. Snijeg i mraz spustili su se i na vinograde i voćnjake vinogorja Vukomeričkih gorica, javljaju iz Vinogradarske udruge GROZD te napominju kako je to izazvalo dosta štete.

“Štete u stradalim vinogradima su po slobodnoj procjeni vinogradara za sada nešto manje nego prošle godine od 30 do 50 posto i to pretežito na ranijim sortama, čija je vegetacija već pomalo krenula tj. pupovi su se otvorili i polako su se počeli pojavljivati listići, koji su se smrzli i sada će se osušiti.“, dodaju.

Vinogradari se nadaju da će se naknadnim dodatnim prskanjem vinova loza malo oporaviti, a time i donekle ublažiti nastala šteta.

Iako u idućim danima prognoziraju nešto više temperature i mraz bi nas mogao dočekati još samo sutra ujutro, OVDJE možete pronaći savjete stručnjaka koje smo dobili kako biste barem malo zaštitili urod.