Home Izdvojeno Slovencima staro, nama dobrodošlo – DVD Turopolje otkupilo kombi od kolega vatrogasaca

Slovencima staro, nama dobrodošlo – DVD Turopolje otkupilo kombi od kolega vatrogasaca

PODIJELITE

Završio je Dan otvorenih vrata DVD-a Turopolje.  Manifestacija je započela danas u 15 sati sa usporednom međunarodnom pokaznom vježbom DVD -a Turopolje i njihovih kolega iz PGD-a Brezje.

– Prvi puta smo prikazali međunarodnu vatrogasnu vježbu jer smo htjeli pokazati kako to rade DVD-i u Hrvatskoj a kako u Sloveniji. Također smo htjeli pokazati njihovu opremu i vozila s kojima raspolažu. Za razliku od njih jako smo zaostali s vozilima i potrebna nam je nova oprema. – navodi Patrik Čunčić, zapovjednik DVD-a Turopolje.

DVD-Turopolje-vatrogasci-6.jpg

Osim prikaza vatrogasnih vježbi, na Danu otvorenih vrata mogla se pogledati i izložba stare opreme i fotografija DVD-a Turopolje koji postoji od 1941. godine. Društvo je osnovano kao industrijsko vatrogasno društvo u Drvnoj industriji Turopolje te se 1996. priključuje Vatrogasnoj zajednici grada Velike Gorice u kojoj djeluje i danas. Trenutno imaju 55 članova od kojih su 37 članova mladeži, 21 operativni član te četiri profesionalna vatrogasca.

– Osim intervencija sudjelujemo i na natjecanjima jer iz toga izrastaju pravi operativni vatrogasci. Brojimo pet odjeljenja, tri su mladež i djeca, te imamo dvije seniorske ekipe, mušku i žensku. Posebno smo ponosni na našu žensku B ekipu “Španjolke” koje su trostruke prvakinje grada Velike Gorice te su se također plasirale na državno natjecanje koje se održava iduće godine u Puli. – dodaje Patrik Čunčić.

DVD-Turopolje-vatrogasci-18.jpg

Na Danu otvorenih vrata demonstrirano je i rezanje automobila specijalnim hidrauličnim alatom te kako se unesrećena osoba izvlači iz automobila. Glavni dio manifestacije bilo je novo kombi vozilo koje je DVD Turopolje otkupilo vlastitim sredstvima prikupljenim različitim donacijama prijatelja društva.

– Naše postojeće vozilo nije zadovoljavalo naše potrebe. Sredstva za novo vozilo smo prikupili uz pomoć Zagrebačke županije, grada Velike Gorice i Vijeća mjesnog odbora uz ostale sponzore. Puno su nam pomogli i prijatelji iz Slovenije donacijama njihove stare opreme. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u toj akciji. Otkupljeno vozilo je staro 13 godina ali nema mnogo kilometara pa se nadam da će nas dobro služiti. Kada se sve zbroji, cijena za vozilo je bila oko 50000 kuna. – rekao nam je predsjednik DVD-a Turopolje Čedomir Krizmanić.

DVD-Turopolje-vatrogasci-21.jpg

Dobrovoljna vatrogasna društva imaju jako veliku važnost za županiju koja je također pomogla u kupnji novog vozila.
– Nećemo stati na ulaganju u DVD-e, nabavljati ćemo opremu i dalje. Radimo na edukaciji te pozivamo sve mlade da se uključe u vatrogastvo i učlane u DVD-e – govori Rudolf Vujević, zamjenik župana Zagrebačke županije.

Dan otvorenih vrata organizira se već drugu godinu za redom. Manifestaciju je popratilo lijepo vrijeme i velika posjećenost. Kako je bilo, pogledajte u galeriji.

 [print_gllr id=32621]