Home Gospodarstvo ŠKOLSKI MEDNI DAN Prigodni paketi i staklenka meda za prvašiće

ŠKOLSKI MEDNI DAN Prigodni paketi i staklenka meda za prvašiće

Ovim se projektom želi promovirati med iz hrvatskih pčelinjaka i podignuti svijest najmlađih o potrebi konzumacije zdravih i domaćih proizvoda

PODIJELITE
Foto: OŠ Eugena Kvaternika/web

Bagremov, kaduljin, cvjetni, lipov…naravno, riječ je o medu! Od davnina poznatom zaslađivaču bogatih nutritivnih vrijednosti. Danas je blagdan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, a tim povodom Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, u suradnji s lokalnim proizvođačima meda, provode projekt Školski medni dan.

Ovim se projektom želi promovirati med iz hrvatskih pčelinjaka i podignuti svijest najmlađih o potrebi konzumacije zdravih i domaćih proizvoda.

Podjeljene su staklenke meda zapakiranog u Nacionalnu staklenku volumena 370 ml učenicima prvih razreda osnovnih škola diljem županije pa tako i u OŠ Eugena Kvaternika. Učenici su dobili  i edukativne slikovnice Pčelica Jelica i medo Edo.

-Cilj Školskog mednog dana s hrvatskih pašnjaka je promocije meda proizvedenog na hrvatskim pčelinjacima koji se pakira u Nacionalnu staklenku; podizanje razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane uz povećanje unosa meda u prehranu djece; educiranje učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost. Učenici 1.b razreda i njihova učiteljica Marina Mužek, a ‘Školski medni dan’ s hrvatskih pčelinjaka  obilježili su raznim aktivnostima – kazali su iz Kvaternika.

U projekt je uključena i Zagrebačka županija pa će tako 1577 učenika iz 31 škole kojima je Županija osnivač, dobiti prigodne pakete sa slikovnicom i unificiranom staklenkom meda. Med će u osnovne škole dostaviti 14 pčelara s područja Zagrebačke županije.