Home Gospodarstvo Širokopojasni internet budućnost Zagrebačke županije

Širokopojasni internet budućnost Zagrebačke županije

PODIJELITE

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić s gradonačelnicima Velike Gorice, Ivanić-Grada, Vrbovca, Jastrebarskog, Svete Nedelje i Zaprešića potpisao je sporazum o suradnji na programu razvoja infrastrukture širokopojasnog interneta na području naše županije. Riječ je o područjima za koje ne postoji komercijalni interes operatera za ulaganja, ali postoji mogućnost investiranja sredstvima iz EU fondova.

– Zagrebačka županija uvijek se trudila svoje područje ravnomjerno razvijati, a ovim projektom želimo da naših 100.000 kućanstava dobije pristup širokopojasnoj internetskoj mreži. Prema procjeni Europske komisije 10-postotno povećanje korisnika širokopojasnog pristupa omogućuje godišnje povećanje BDP-a za 1,38%, kao i povećanje produktivnosti rada za 1,5% godišnje – rekao je župan Stjepan Kožić.

Županija je osigurala je 1.350.000,00 kuna gradovima i općinama za izradu pripremne dokumentacije za projekte razvoja širokopojasne infrastrukture.

Ovisno o indeksu razvijenosti pojedinog grada ili općine, sufinancirat će se od 80 do 100 posto troškova izrade pripremne dokumentacije. Maksimalni iznos županijske potpore je 250.000,00 kuna.

Županijski program podijeljen je na 6 projekata za koje su određeni nositelji: Velika Gorica, Ivanić-Grad, Vrbovec, Jastrebarsko, Sveta Nedelja i Zaprešić.

VELIKA GORICA LIDER U ZAGREBAČKOJ ŽUPANIJI PO PITANJU ŠIROKOPOJASNOG INTERNETA

Grad Velika Gorica još je u svibnju potpisao sporazum s općinama Pokupsko, Kravarsko, Orle, Pisarovina i Rugvica kojim je počela je realizacija projekta ‘Plan razvoja širokopojasnog interneta’.

Riječ je o prvom projektu za razvoj podatkovne infrastrukture na području Zagrebačke županije, koji bi omogućio da 15 tisuća domaćinstava ima strelovito brz internet. Bitno je naglasiti da se radi o pretežito ruralnom području, koje veliki operateri izbjegavaju u širokom luku zbog financijske neisplativosti.