Home Gospodarstvo SDP održao tiskovnu konferenciju nakon aktualca

SDP održao tiskovnu konferenciju nakon aktualca

'Želim naglasiti kako mjere pomoći gospodarskim subjektima svakako podržavamo jer su to zapravo mjere koje smo mi predlagali još prošle godine u ožujku i travnju, a koje su tada bile odbijene'

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

Klub vijećnika SDP-a je po završenom aktualcu održao tiskovnu konferenciju u kojoj je glavna tema bila Odluka o pomoći gospodarskim subjektima u Gradu Velikoj Gorici pogođenim pandemijom COVID-19 za 2021. godinu.

– Sve mjere koje predlaže vršitelj dužnosti Gradonačelnika je SDP predlagao još prošle godine u ožujku i travnju. Iste te mjere su tada bile odbijene bez ikakvoga obrazloženja. Ovim putem želim naglasiti kao ćemo te mjere svakako podržati jer su to zapravo naše, SDP-ove mjere, ali je nevjerojatno kako su neke mjere, kada ih predlaže oporba loše i odbijene, a kada ih predlaže vladajuća opcija ili v.d. Ačkar, onda su savršene, divne i krasne. Razlika je bitna između nas i njih, jer smo mi predlagali sa stvarnim ciljem da se pomogne gospodarstvenicima i svim onim obrtnicima koji su pogođeni COVID mjerama, kada je kriza krenula i kada je bilo bitno sačuvati svako radno mjesto – istaknuo je vijećnik Mario Zdelar.

Podsjećamo što sve obuhvaća ova Odluka: oslobođenje od plaćanja komunalne naknade, naknade za korištenje ugostiteljskih terasa, obveze plaćanja zakupnineza poslovne prostore u vlasništvu Grada Velike Gorice u potpunosti do 31. prosinca 2021. godine, kao i mogućnost privremenog proširenja terasa, a prema Odluci, poduzetnici i ugostitelji koji su obveznici poreza na potrošnju alkoholnih pića (vinjaka, rakije i žestokih pića), prirodnih i specijalnih vina, piva i bezalkoholnih pića u ugostiteljskim objektima, oslobađaju se plaćanja poreza po stopi od 3% do kraja godine.

Naglasio je i kako se ove mjere se donose sada, dva mjeseca prije lokalnih izbora samo s jednom svrhom, kako bi se Krešimiru Ačkaru pomoglo u nastojanju da postane gradonačelnik, postavljajući pritom pitanje v.d. gradonačelnika do koje je mjere to vjerodostojno i je li to njegova vizija vjerodostojnosti.

– Činjenica je da je proračun za 2021. godinu već donesen. Uz ove mjere, logično je da će se slabije puniti proračun, a rebalans nije predviđen. Nas konkretno zanima koliko će to smanjiti sredstva u proračunu, od kojih projekata ćemo morati odustati, na koji način ćemo ‘pokrpati’ te rupe, jer to nigdje nije rečeno. Zaključno, u jednom uređenom gradu, kakvog mi želimo, koji se vodi odgovorno i stručno, ovo je apsolutni nered, nedopustivo, i još jedan dokaz da se grad vodi na nestručan ad hoc način i vrijeme je da se donese red kakav mi želimo uvesti kada dođu lokalni izbori, i kad ovaj način grada postane prošlost  – zaključio je Mario Zdelar iz Kluba vijećnika SDP-a.