Home Izdvojeno SAVJETI Ako ste ovih dana kupili zumbule, nemojte bacati lukovice – iskoristite...

SAVJETI Ako ste ovih dana kupili zumbule, nemojte bacati lukovice – iskoristite ih

Snažni slatkasti miris i cvjetovi nježnih ružičastih, ljubičastih ili bijelih boja divan su ukras na svakom stolu. Evo kako ih iskoristiti kada krenu venuti

PODIJELITE

Predivni i mirisni zumbuli ovih se dana mogu naći na tržnicama i u trgovinama po niskim cijenama zbog čega su zamirisali mnoge domove. Snažni slatkasti miris i cvjetovi nježnih ružičastih, ljubičastih ili bijelih boja divan su ukras na svakom stolu. Nije nimalo neobično da su zumbuli jedna od češćih biljaka koja se koristi za izradu parfema u industriji.

No, nažalost, zumbuli ne traju predugo te ih je za što dulje trajanje potrebno dobro paziti. Odlična je stvar i što ih nakon što ocvatu ne morate baciti, već ih možete ponovno iskoristiti i dobiti divan, novi cvijet na jesen.

Uvjeti za najbolji rast

Temperatura i svjetlost

Ako želite zumbule posaditi u kući, njemu će biti potrebno puno sunčevog svjetla uz tople temperature od 18 do 24°C. Pazite da svjetlost nije direktna, nego da se nalazi na lokaciji gdje će biti u stalnom, ali ne i direktnom svjetlu. Nemojte ih stavljati uz radijator.

Zalijevanje

Zumbuli se zalijevaju jednom do dva puta tjednu, ali s donje strane. Posudu s cvijetom stavite u tanjurić s vodom ili u umivaonik. Korijen će sam upiti koliko mu treba.

Briga o cvijetu

Ovaj cvijet kad se donese u dom može brzo procvjetati pa i brzo uvenuti. Moguće je i da se nakrene zbog težine cvijeta. U tom slučaju mu pomognite s drvenim štapićem i lagano ga privežite za stabljiku zumbula. Dobra je opcija i staviti ga uz neku drugu, čvrstu biljku.

Maknite ga od kućnih životinja

Zumbul, iako divno miriše, može biti otrovan za pse i mačke. Cvjetovi nisu toliko opasni koliko lukovice koje mogu uzrokovati probavne probleme ili trovanje. Najbolje bi bilo smjestiti ih na povišena mjesta do kojih ljubimci ne mogu doseći.

Inače, zumbuli mogu izazvati alergije kod ljudi, posebice onih koji su alergični na pelud.

Presađivanje

Nakon što zumbul ocvate, sačuvajte lukovicu. Prvo odrežite peteljku pa pričekajte da i listovi potpuno uvenu. Kad se to dogodi, iskopajte lukovicu. Temeljito je osušite, za to će vam trebati oko tjedan dana na prozračnom mjestu. Od lukovice odvojite korijenje ili lišće. Ostavite je da miruje oko tri mjeseca na sobnoj temperaturi, a onda ponovno posadite. Najbolje vrijeme sadnje je u jesen. Savjetuje se tjedan dana prije sadnje držati lukovicu na vanjskoj temperaturi kako bi se prilagodila.

Sađenje zumbula izgleda tako da lukovicu postavite u zemlju na način da jedna trećina lukovice viri izvan zemlje. Posadite ga u bogato tlo s kamenčićima kako bi lukovica imala dobru drenažu. Ostavite je da miruje oko dva mjeseca i u tom periodu neka stoji na umjereno hladnom mjestu. Zalijevajte je samo kad se zemlja u potpunosti osuši.

Novo posađenu lukovicu možete iznijeti na sunčano mjesto kada se u zemlji počne pojavljivati korijenje.