Home Gospodarstvo RESTART koalicija predstavila kandidacijsku listu za šestu izbornu jedinicu

RESTART koalicija predstavila kandidacijsku listu za šestu izbornu jedinicu

Jedini velikogoričan na listi je Goran Beus Richemberg. Ključni dijelovi programa uključuju digitalnu reformu te reformu javne i državne uprave

PODIJELITE
Foto: Mario Žilec

Restart koalicija jučer je u Velikoj Gorici predstavila svoju kandidacijsku listu za šestu izbornu jedinicu. Nositelj liste u ovoj izbornoj jedinici je Davorko Vidović, a prvih par riječi okupljenima je izjavio Ozren Robić, predsjednik GO SDP Velika Gorica.

Velikogoričan na listi je Goran Beus Richemberg, a među ostalima tu su Saša Srića, Branka Bakšić, Karmela Gajdek, Martina Glasnović, gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbouvić, gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, Milenka Šegoranja, Tihomir Barišić, Boris Lalovac, Jasminka Molnar, Željka Lenart te Ivana Posavec Krivec. Kako navode, njihova lista sačinjava ljude iz različitih nacionalnih struktura pa tako imaju i pripadnike manjinskih zajednica zbog čega vjeruju da mogu ponuditi različita iskustva i kvalifikacije. Upravo pripadnik manjine je i naš sugrađanin Beus Richemberg koji je napomenuo kako nije šutio niti kada je bio manjina te da je zaštita ljudskih prava iznimno važna tema kojom se uvijek moramo baviti.

“Program za novi početak” kao osnovnu ideju ima razvitak gospodarstva kroz digitalnu transformaciju. “Srž našeg programa je digitalna transformacija kojom želimo zaustaviti odlazak mladih iz zemlje s razvojem radnog sektora u kojem se mogu stvoriti dobra radna mjesta. Digitalnu transformaciju želimo koristiti kako bismo potaknuli razvoj malih poduzetnika i da se razvije inkubacijski proces, izvozna industrija koja bi uz turizam držala Hrvatsko gospodarstvo.”, govore.

Program sačinjava nekoliko dijelova, a velik fokus je u Gorici bio na predstavljanju reforme javne, državne te lokalne i regionalne samouprave. “Ključni preduvjet je da napravimo učinkovitu transformaciju prema modernoj ekonomiji i modernom društvu. Ako ne napravimo reformu javne i državne uprave, onda će nam sve ostati samo mrtvo slovo na papiru.”, napominju uz objašnjenje je se njihov program odnosi na zdravstvo, a drugi na društvo, ono što se nekada zvalo društvenim djelatnostima. Kroz to su definirali ključne mjere u području obrazovanja, zdravstva, kulture, socijalne i mirovinske politike te zaštite rada i dostojanstva radnika. Treći dio je područje reformi institucionalnog sustava.

“Mi imamo administraciju iz 19. stoljeća, a živimo u 21. Osnovna ideja je da Facebook zna tko su vam prijatelji, a Google zna što želite, Wolt zna gdje ste se kretali, a s druge strane kad dođete na sud ili izvaditi putovnicu, nitko ništa ne zna i morate donijeti milijun papira da biste dokazali tko ste. To je tako umjesto da se koristimo nekim modernim sredstvima, interakcijom s jedinicama lokalne samouprave i središnje države. To je koncept koji mi moramo promijeniti kroz digitalnu transformaciju.”

Restart koalicija okuplja stranke HSS, SDP, GLAS, SNAGA, IDS i PGS.