Home Izdvojeno Ptičja gripa u okolici Gorice

Ptičja gripa u okolici Gorice

PODIJELITE
Foto: Ilustracija

U Sopu Bukevskom, na peradarskoj farmi otkrivena je influenca ptica podtipa H5N8. Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede formira krizni stožer. Farma pataka i valionica su zatvorene, a ugroženim područjem proglasit će se radijus od 3 km, priopćuje Ministarstvo poljoprivrede.

Sutra ujutro veterinari će popisati farme u četiri okolna sela da bi se prije početka eutanazije napravila procjena. Sva perad bit će eutanazirana, kao i perad u ekstenzivnim uzgojima. Napravit će se procjena opasnosti ako još takvih farmi ima.

– Poduzimamo sve potrebne mjere izolacije zaražene peradi koja će nažalost morati biti eutanazirana. Naravno, vlasnike peradi ćemo obeštetiti kao i do sada – izjavio je ministar Tolušić te je dodao da se „s influencom ptica na isti način bore i brojne druge zemlje u okruženju.“

Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad. Izmet oboljele ptice sadrži visoku koncentraciju virusa pa može kontaminirati sve s čime dođe u kontakt. Mogućnost je horizontalnog prijenosa vrlo velika. Sukladno važećim zakonima obveza je vlasnika životinja prijava sumnje na bolest veterinaru. Nije još zabilježen prijenos ovog tipa virusa ptičje gripe na čovjeka.