Home Crna Kronika Ptičja gripa potvrđena na području Zagrebačke županije

Ptičja gripa potvrđena na području Zagrebačke županije

Pozivaju se građani da usmjere pozornost na znakove i upozore nadležne institucije na vrijeme

PODIJELITE

Novi slučajevi visokopatogene influence ptica zabilježeni su na području Zagrebačke županije, potvrđeno je u ponedjeljak. Uginule ptice, dvije crvenokljune čigre, pronađene su na jezeru Siromaja, a laboratorijske analize su utvrdile prisutnost visokopatogene influenca ptica podtipa H5N1.

Zagrebačka županija zbog situacije upozorava subjekte koji drže perad i ptice u zatočeništvu, kao i lovoovlaštenike, na važnost primjene općih mjera biosigurnosti kako bi se spriječilo širenje bolesti. Radi rizika od pojave i daljnjeg širenja ptičje gripe, Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske i dalje je na snazi.

Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je pripravnost i osnove za hitnu reakciju na broju telefona 099 439 2507. Građani su pozvani da prijave svako neuobičajeno uginuće ptica ili znakove bolesti na ovaj broj telefona.

Rani znakovi bolesti ili veliki broj uginulih ptica mogu biti pokazatelji prisutnosti visokopatogene influence, stoga je važno pravovremeno djelovati kako bi se spriječilo daljnje širenje i zaštitila perad i divlje ptice na tom području.