Home Vijesti Prošle su već tri godine od prerane smrti Davora Štubana (1964.-2021.)

Prošle su već tri godine od prerane smrti Davora Štubana (1964.-2021.)

PODIJELITE

Zajednica športskih udruga Grada Velike Gorice prisjetila se svog dugogodišnjeg tajnika i istaknutog velikogoričkog sportskog djelatnika Davora Štubana povodom treće godišnjice njegove prerane smrti. Na njegovom posljednjem počivalištu u Vukovini zapalili su svijeće.

“Ostaju nam trajna sjećanja na Davora, na njegov izuzetno veliki doprinos velikogoričkom sportu ali i njegovom rodnom Mraclinu s kojim se toliko ponosio. U spomen na njega, muzej sporta koji se uređuje u prostoru Zajednice športskih udruga od 2022. godine nosi naziv ‘Muzej sporta Davor Štuban’. Svima nama koji smo živjeli sa tobom sport punim plućima ostavio si toliko uspomena da ćeš zauvijek živjeti u našim srcima”, priopćila je ZŠUGVG.

Davor Štuban (23. IX. 1964. – 1. III. 2021.) osnovnu školu pohađao je u Mraclinu i Vukovini, a Klasičnu gimnaziju u Zagrebu, gdje je 1989. diplomirao na Fakultetu političkih nauka. Do 1996. radio je u privatnoj tapetarskoj radionici u Zagrebu, a potom se zaposlio kao glavni tajnik Zajednice športskih udruga grada Velike Gorice, u osnutku koje je i sudjelovao. Na tom mjestu više od dva desetljeća sudjeluje u mnogobrojnim sportskim aktivnostima u Turopolju te zavičajno područje predstavlja u radu drugih sportskih udruga: početkom 2000-ih bio je član Ureda za lokalni šport Hrvatskoga olimpijskog odbora, a od 1997. član je Izvršnoga odbora Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije.

Igrao je nogomet u svim uzrasnim kategorijamaNK Mraclin, a kao član seniorske momčadi dvaput je osvojio općinsku ligu. Nakon završetka igračke karijere, dugogodišnji je član uprave i vodstva kluba, trener mlađih uzrasta, a 2003–05. bio je i predsjednik kluba. Sudionik je Domovinskoga rata. Od poč. 1990-ih bavio se i novinarstvom, bio je dopisnik Sportskih novosti, urednik sportske rubrike u Glasniku Turopolja, pokretač mjesečnika Tursport, koji je postao prilog Glasnika Turopolja.

God. 2019. pokrenuo je sportski časopis Retrovizor. Osobito se istaknuo publicističkim radom, obrađujući teme iz povijesti turopoljskoga sporta. Prvu knjigu ‘Legende turopoljskog nogometa’ objavio je 2000, u suradnji sa Stjepanom Cvetkom 2002. objavio je ‘Mraclinački nogometni memento’, a 2017. bio je glavni urednik monografije Zajednice športskih udruga grada Velike Gorice, ‘Velikogorički šport 1996.–2016.’, u kojoj su opsežno prikazana sportska postignuća turopoljskih sportaša. God. 2020. objavio je naslove ‘Leksikon velikogoričkog sporta’ i ‘Košarkaški klub Gorica – 50 godina od osnutka’.