Home Izdvojeno Proglašena elementarna nepogoda za Veliku Goricu, Pokupsko, Rugvicu i Vrbovec

Proglašena elementarna nepogoda za Veliku Goricu, Pokupsko, Rugvicu i Vrbovec

PODIJELITE

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za područje Velike Gorice, Vrbovca te općina Pokupsko i Rugvica, nastalu 11., 12., i 13. veljače 2014. godine zbog iznimno velike količine kiše koja je rezultirala poplavama.

U Velikoj Gorici u naseljima Ogulinec, Buševec, Mraclin, Okuje, Rakitovec, Turopolje, Čička Poljana, Jagodno, Kuče, Ribnica i Petrovina poplave su uzrokovale štete na poljoprivrednim površinama te gospodarskim i stambenim objektima.

U općini Pokupsko zbog izlijevanja Kupe nastale su štete na poljoprivrednim kulturama te gospodarskim i stambenim objektima u naseljima Lijevi Štefanki, Auguštanovec, Lijevi Degoj i Pokupsko. Poplava je uzrokovala otežano prometovanje na državnim, županijskim i lokalnim cestama, a aktivirano je i nekoliko klizišta.

Poplave u Vrbovcu uzrokovale su oštećenje stambenih objekata u katastarskim općinama Brčevec, Luka, Lonjica Žunce, Peskovec, Pirakovec i Poljanski Lug. Ujedno, poplava je uzrokovala i zagađenje bunara na cijelom područja Vrbovca, uništene su kulture i poljoprivredni usjevi kao i gospodarski objekti.

U općini Rugvica u katastarskim općinama Hrušćica, Okunšćak, Rugvica, Novaki Oborovski, Oborovo, Leprovica i Ježevo uslijed poplave zbog izlijevanja potoka Črnec i drugih melioracijskih kanala u zaobalju Save, uništeni su objekti i poljoprivredne površine.

U svim spomenutim jedinicama lokalne samouprave poplave su uzrokovale znatnije poremećaje za gospodarski život te stanovništvo na tim područjima.

Nakon Županove Odluke o proglašenju elementarne nepogode, općinska i gradska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda dužna su u zakonskom roku izvršiti procjenu šteta i istu upisati u Registar šteta za poljoprivredu, koji je u primjeni od 2. siječnja 2014. godine, a za građevinske objekte i ostale štete dostaviti izvješće Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.