Home Izdvojeno Brigadir Krešo Tuškan: Na Plesu će biti na raspolaganju 300 vojnika

Brigadir Krešo Tuškan: Na Plesu će biti na raspolaganju 300 vojnika

PODIJELITE

Održana je izvanredna sjednica Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije na kojoj je uz redovne članove sudjelovao i predstavnik Hrvatske vojske brigadir Krešo Tuškan te glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Načelnik Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije Rudolf Vujević kazao je kako će uz vatrogasce u pričuvi biti i oružane snage.

Brigadir Tuškan najavio je da će sutra u 8 ujutro na Plesu biti 300 vojnika koji će, ako bude potrebe, biti na raspolaganju. Josip Novosel iz Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije zahvalio se vatrogascima iz ostalih hrvatskih županija koji svaki dan nude svoju pomoć.

OČEKUJU NAS DVA VODNA VALA

Na izvanrednoj sjednici rečeno je kako nam dolaze dva vodna vala. Prvi se očekuje već noćas u Jesenicama oko 23:00 sata, u Rugvici, u utorak 18.02. oko 12:00 sati, a u Dubrovčaku u utorak tijekom večeri. Prema trenutnim prognozama Hrvatskih voda očekuje se proglašenje izvanrednih mjera zaštite od poplave. Naime, u Rugvici se očekuje vodostaj od 830 cm (+/- 35 cm), a u Dubrovčaku 800 cm (+/- 35 cm). Podsjetimo, 2010. godine u Rugvici je zabilježen maksimalni vodostaj od 978 cm, a u Dubrovčaku 872 cm. Petković je naglasio kako je sav potreban materijal danas tijekom dana dovezen na potrebne lokacije te da se stanje prati iz sata u sat.

Drugi vodni val dolazi u četvrtak, 20.02. 2014. Hrvatske vode za njega nabavljaju dodatni materijal, a vreće stižu i iz Slovenije i Mađarske.
Prema informacijama iz Hrvatskih voda prognoze vodnog vala koji bi noćas trebao iz Slovenije ući na područje Hrvatske blaže su od onih predviđenih jučer.

Andrino Petković iz Hrvatskih voda trenutno stanje ocijenio je stabilnim. Kazao je kako se očekuje val od oko 1600 kubika u sekundi, što znači da ne bi trebalo doći do prelijevanja kanala Jankomir.

I dalje je u stanju pripravnosti Policijska uprava zagrebačka kao i sve operativne službe Zagrebačke županije – Zavod za javno zdravstvo, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Društvo Crvenog križa i Vatrogasna zajednica.