Home Kultura Prezentacija restauracije na Danima europske baštine

Prezentacija restauracije na Danima europske baštine

PODIJELITE

Nakon otvaranja obnovljene kurije Modić-Bedeković, Velikogorički Dani europske baštine nastavljaju se u Muzeju Turopolja. Izložba fotografija „Obnovljena graditeljska baština u vremenu od 1996. do 2013.“ u Muzeju će biti predstavljena još danas.

IZLOŽBA DO KRAJA LISTOPADA

Kustosica Josipa Matijašić pojašnjava da je na velikogoričkom području obnovljeno 14 objekata, a ovom izložbom će biti prikazano sedam projekata; uz kuriju Modić Bedeković to su Stari grad Lukavec, Osnovna školu u Donjoj Lomnici, vrata od krča u Turopoljskom lugu te tri kapele; sv. Atuna Padovanskog u  Gustelnici, Ranjenog Isusa u Novom Čiču i sv. Ivana Krstitelja u Buševcu.

-Posjetitelji će moći vidjeti kako je tekao cijeli proces obnove i restauracije, a oni koji to propuste danas, izložbu mogu pogledati do kraja listopada – kaže Matijašić.

OBILAZAK KULTURNIH DOBARA

Neke od ovih građevina mogu vidjeti i sudionici sutrašnjeg obilaska kulturnih dobara u velikogoričkoj okolici. Obilazak počinje pravo u Muzeju, razgledavanjem izložbe. Nakon toga će sudionici u Buševcu razgledati drvenu kapelu na kojoj se upravo restaurira drveni oslik te obnovljeni čardak obitelji Robić.

-Slijedi razgledavanje stare škole i kapele u Novom Čiču, kapele sv. Barbare u Velikoj Mlaki, kurije Modić Bedeković, a program završava u Starom gradu Lukavcu – priča nam Vesna Župetić, savjetnica za kulturu u velikogoričkoj gradskoj upravi.

Obilazak je namijenjen svima koji se bave zaštitom i promocijom kulturnih dobara – povjesničarima, konzervatorima, novinarima i drugima, a za stručno vodstvo tijekom obilaska su zaduženi predstavnici Konzervatorskog odjela.