Home Vijesti Preminuo Ivan Obad, donedavni predsjednik Obrtničke komore Zagreb

Preminuo Ivan Obad, donedavni predsjednik Obrtničke komore Zagreb

PODIJELITE

Nakon duge i teške bolesti, jučer je u 72. godini života preminuo Ivan Obad, poznati županijski obrtnik koji je od 2007. godine pa sve do nedavno obnašao dužnost predsjednika Obrtničke komore Zagreb. Pokrenuo je i proveo mnoge projekte za dobrobit obrtnika i obrtništva, a zaslužan je i za osnivanje ustanove za srednjoškolsko obrazovanje odraslih.

Posebnu pažnju polagao je u obrazovanje mladih kadrova – naučnika i od početka je dao svoj doprinos razvoju dvojnog sustava obrazovanja, usko surađujući s obrtničkim školama u zemlji koje školuju naučnike za autostruke  te je proširio suradnju i s obrtničkim školama u Bavarskoj.

Često je boravio u Velikoj Gorici, sudjelujući na gotovo svim manifestacijama i događanjima u organizaciji goričkog Udruženja.

obad

Kao dugogodišnji pročelnik Sekcije autostruke istaknuo se u promicanju stručnog znanja članova, nastupa i organizacije posjeta stručnim sajmovima u zemlji i inozemstvu.

Ivan Obad rođen je 20. svibnja 1943. godine u Šimljaniku, Garešnica. Razvojni put Obrta za popravak, održavanje i trgovinu “AUTO OBAD” servis, dug više od 48 godina, započeo je 7. ožujka 1967. godine kao „Termolakirnica Obad“ u Aveniji Dubrava 126.

U maloj obrtničkoj radionici na 220 m2 započeo je s djelatnošću lakiranja, a nakon nekoliko godina uveo je popravak limarije. 1995. godine postao je prvi ovlašteni servis za „Lanciu“, a od 2000. godine i za Chevrolet, Cadillac i Buick.

Od 1995. godine. “AUTO OBAD” nudi kompletnu i kvalitetnu uslugu popravka na cca 4.000 m2 od automehaničarskih, autoelektričarskih do autolakirerskih i autolimarskih usluga.

U obrtu je, uz članove obitelji, zaposleno više od 20 radnika, što je najveći broj zaposlenih radnika u autostrukama na području Udruženja obrtnika grada Zagreba.  Preko 260 naučnika izučilo je zanat u Auto Obadu. Mnogi nekadašnji naučnici danas su zaposlenici obrta, a neki od njih postali su uspješni poduzetnici – vlasnici obrta s kojima surađujem na promicanju autostruke. 2002. godine dobio je nagradu Ministarstva za obrt, malo i srednje poduzetništvo kao obrt koji je drugi u Hrvatskoj po broju obučenih naučnika. Dobitnik je i najviših obrtničkih priznanja u zemlji.

Više od 30 godina bio je u tijelima Udruženja,  prvo kao pročelnik Sekcije autostruka, a od 2000. do 2007. godine obnašao je dužnost predsjednika Udruženja obrtnika grada Zagreba. Bio je član Upravnog odbora Obrtničke komore Zagreb, Upravnog odbora Hrvatske obrtničke komore, predsjednik Odbora za školstvo Hrvatske obrtničke komore te potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Komemorativna sjednica održat će se u petak, 10. srpnja s početkom u 11.30 sati, u Velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika, Ilica 49/I, Zagreb.

Posljednji ispraćaj bit će u petak, 10. srpnja u 15.00 sati, na zagrebačkom groblju Miroševac.