Home FOTO VIJEST Predstavljen dvobroj Ljetopisa Grada Velike Gorice

Predstavljen dvobroj Ljetopisa Grada Velike Gorice

Novi način komuniciranja i djelovanja donosi Ljetopis kratkim pregledom djelovanja zdravstvenih, kulturnih i drugih organizacija našega grada

PODIJELITE

U posljednje dvije godine mogli smo vidjeti kako se život i životne navike mijenjaju „brzinom svjetlosti“. Opuštenost i normalnost života pretvaraju se u nešto novo, to novo donosi neku novu stvarnost, neku novu normalnost kako za društvo, tako i za pojedinca. Sve te događaje i promjene donosi 16. izdanje Ljetopisa Grada Velike Gorice, zajedno s presjekom „stare“ normalnosti i mnogih događaja, a i one „nove“ stvarnosti koju bi mogli nazvati „zatvoreni za otvorenost“.

Podsjećamo kako svoj primjerak Ljetopisa možete nabaviti na blagajni POUVG-a ili putem  webshopa.

– Prošle godine nismo izdali ljetopis Grada Velike Gorice za 2019. godinu, budući da nas je zahvatila karantena, te nam je brzo postalo jasno da moramo biti ekonomični i da ta 2020. godina neće donijeti neko bogatstvo svekolikog sadržaja. Iz tog razloga smo izdali dvobroj Ljetopisa. Poslali smo mailove svim ustanovama, ustanovama i novinarima na području našega grada. Ljudi su se odazvali našem pozivu, prenijevši svoja iskustva i predočili su što se usprkos COVID-u i potresima uspjelo organizirati u Velikoj Gorici i okolici, a od čega se moralo odustati. Vjerujem da će jesenska sezona biti puno bolja – kazala je ravnateljica Anita Pišković.

Urednik ljetopisa Stipo Bilić pojasnio je koje su kriterije imali prilikom sakupljanja relevantnog sadržaja koji je obogatio ovaj dvobroj.

– Tekstove smo pomalo skupljali uz pomoć svih, a ovo je u mnogočemu bilo za mene jedno novo iskustvo. Ljetopis je proces koji se stvara postepeno za razliku od knjige koja kada je cjelovita ide van. Restrikcija može biti jedino kvaliteta, a ne sadržaj. Ne može biti negativan tekst, te kvaliteta i sadržaj trebaju biti na zadovoljavajućoj razini. Imamo pravo intervencije ukoliko autor ne zadovoljava spomenute kriterije, ima ga prilike eventualno doraditi i popraviti- urednik Ljetopisa, Stipo Bilić.

Predstavljanju Ljetopisa nazočio je i zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec, koji se ovom prilikom zahvalio na doprinosu, usprkos mnogim poteškoćama što zbog pandemije, to zbog potresa koji su zahvatili naše krajeve.

– Novo normalno ne daje nam mogućnost da imamo promociju ljetopisa onako kao što smo ju imali svih ovih godina, no dvobroj je izašao unatoč svemu. Koristim priliku zahvaliti i pohvaliti sve autore koji su dali svoj obol da izađe. Obuhvaćene su brojne teme, zanimljivosti i događaji koji su se dogodili u protekle dvije godine. Želim istaknuti da su u ovom dvobroju dva istaknuta Velikogoričana koja su nažalost prerano preminula, te ćemo ih pamtiti po velikom društvenom doprinosu, gospodin Krešo Huban i gospodin Stjepan Kos. Moram pohvaliti i autora koji se svake godine trudi popratiti teme po pitanju sporta, posebice gospodin Jolić i Đuran. Uz kulturu, vatrogastvo i mlade itekako znažajno mjesto zaslužuje sport i u svakom ljetopisu ima svoje zasluženo mjesto – zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

Prethodna, 2020. godina obilježena je epidemijom koronavirusa, koja je potresla cjelokupno društvo, ali i potresom koji je dodatno promijenio već promijenjene društvene odnose. Zatvoren, a otvoren, novi način komuniciranja i djelovanja donosi Ljetopis kratkim pregledom djelovanja zdravstvenih, kulturnih i drugih organizacija našega grada. Živ se čovjek na sve navikne.