Home Izdvojeno Predavanje o Faustu Vrančiću u Knjižnici Galženica

Predavanje o Faustu Vrančiću u Knjižnici Galženica

PODIJELITE

U ponedjeljak, 16. listopada, u sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige održat će se predavanje o Faustu Vrančiću. Povod je 400. obljetnica njegove smrti.

– Faust Vrančić bio je čovjek širokog znanstvenog interesa, bavio se leksikografijom, filozofijom, teologijom i tehnikom. Tečno je govorio najmanje sedam svjetskih jezika i najvažniji je konstruktor i tehnički pisac Hrvata na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće. Prva tehnička otkrića hrvatskih znanstvenika povezana su s njegovim imenom. Poznatiji izumi su mu viseći most, padobran, žičara – poručuju organizatori.

Gošća predavanja u Područnoj knjižnici Galženica je dr.sc. Marijana Borić, voditeljica projekta Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Borić je napisala istoimenu edukativnu slikovnicu objavljenu u povodu četiristo godina od tiskanja djela “Machinae novae” Fausta Vrančića, objavljenog u Veneciji 1615. ili 1616. godine.– U slikovnici se uz kratku priču o životu Fausta Vrančića, svestranog renesansnog čovjeka – hrvatskog polihistora, izumitelja, inženjera, filozofa, teologa i jezikoslovca, iznosi i pregled njegovih djela i dostignuća – istaknuli su organizatori.

Predavanje počinje u 13 sati, a potrebna je rezervacija mjesta putem e-maila galzenica@knjiznica-vg.hr ili telefona 6222 194 ili 6222 974.