Home Gospodarstvo Pravobraniteljica Slonjšak: Za osobe s invaliditetom ključno je praktično znanje

Pravobraniteljica Slonjšak: Za osobe s invaliditetom ključno je praktično znanje

PODIJELITE

Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu održana je završna konferencija EU projekta “Izobrazba kao priprema za posao u ukrasnoj hortikulturi” na kojoj su govorili vodeći ljudi institucija značajnih za kvalitetu života i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici VG Komunalca te velikogoričkog Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove Europske unije.

IMG_4992

 

Edukaciju je kroz teoretski i praktični dio uspješno završilo 35 osoba s invaliditetom, a među njima i Dražen Mikita.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA– Usvojili smo nova znanja vezana uz uzgoj cvijeća i različitih biljaka, na radionicama smo stekli novo društvo. Nakon ove edukacije, moći ćemo lakše urediti svoj vrt ili okućnicu prema svojoj želji – rekao je Dražen, koji se zajedno s ostalim kolegama s edukacije nada brzom pronalasku posla.

– Volio bih naći posao u nekoj tvrtki u kojoj bi dalje nadograđivao svoje znanje i eventualno pomogao svome gradu, naravno ako bih dobio priliku za to – dodao je Dražen.

CILJ JE ZAPOŠLJAVANJE I SOCIJALIZACIJA OSOBA S INVALIDITETOM

Hrvoje Grajner

Koordinator Hrvoje Grajner ističe kako je krajnji cilj projekta pomoći osobama s invaliditetom da pronađu posao, što je osim egzistencije jako važno i za njihovu socijalizaciju. Upravo je zato osposobljeno i 14 edukatora koji će usvojena znanja prenositi na osobe s invaliditetom u svojim matičnim institucijama.

– Fokus je bio na edukatorima kojima smo omogućili da dobiju sva potrebna znanja iz ukrasne hortikulture, kako bi ta znanja dalje mogli prenositi u svojim institucijama. Cilj nam je da što više osoba s invaliditetom budu konkurentniji na tržištu rada te da lakše pronađu zaposlenje – rekao je Grajner.

Kineziterapeutica Jagoda Zrilić iz Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava napominje kako je projekt odličan primjer kvalitetne edukacije osoba s invaliditetom te njihove pripreme za svijet rada, ali da se za samo uključivanje trebaju aktivno povezati sve nadležne institucije u državi.

– Mislim da je to kao jedan početni impuls jako važno, ali za samo uključivanje osoba s invaliditetom u svijet rada treba još dosta učiniti jer stvarnost je ipak malo surovija – kazala je Zrilić.

IMG_5019

KLJUČNO JE PRAKTIČNO ZNANJE

Bitno je educirati poslodavce kako bi se u sinergiji upoznali sa sposobnostima i mogućnostima osoba s invaliditetom, rekla je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, ističući kako je projekt na Agronomskom fakultetu važan jer osobe s invaliditetom tijekom školovanja nemaju mogućnost odrađivanja prakse i steći potrebna iskustva za tržište rada.

IMG_5058

– Između ostaloga, mogu vidjeti koji se poslovi obavljaju na određenom radnom mjestu, u ovom slučaju, to je bio eksperimentalni vrt. Isto tako, važno je i za stručnjake, koji će sutra raditi, biti edukatori, a jednako tako i poslodavci, da prepoznaju sposobnosti osoba s invaliditetom – naglasila je pravobraniteljica Slonjšak koja podsjeća kako su s početkom godine na snagu stupili podzakonski akti o kvotnom zapošljavanju, prema kojem poslodavac s najmanje 20 zaposlenih ima obavezu zapošljavanja osoba s invaliditetom. Poslodavcu su, međutim, na raspolaganju i zamjenske kvote.

– U slučaju da poslodavac na svom području nema osobu s invaliditetom koja bi mogla biti zaposlena u njegovoj tvrtki, ima mogućnost zamjenskih kvota, što znači da može u suradnji sa zaštitnim radionicama osobama s invaliditetom osigurati dostupnost proizvoda, da ih može stipendirati ili im pružiti praktičnu nastavu – objasnila je Slonjšak.

POSEBNO PRILAGOĐEN PLASTENIK

projekti_310

Izobrazba kao priprema za posao u ukrasnoj hortikulturi je IPA projekt vrijedan 213.230,57 eura kojeg s 95 posto sufinancira Europski socijalni fond. Tim je sredstvima, među ostalim, za potrebe edukacije uređen posebno prilagođen plastenik za osobe s invaliditetom te tiskan priručnik ‘Osnove ukrasne hortikulture’.

Nositelj projekta je Sveučilište u Zagrebu – Agronomski fakultet, koji je edukaciju provodio zajedno s Udrugom za promicanje istih mogućnosti (UPIM) i Centrom za odgoj i obrazovanje Dubrava.

IMG_5037

aaNa završnoj konferenciji projekta sudjelovali su potencijalni poslodavci iz cijele Hrvatske te brojni stručni predavači, poput neurologa dr. Fabrizia Fea, direktora rehabilitacijskog centra Scuola Viva iz Rima i člana nekoliko svjetskih organizacija koje se bave osobama s invaliditetom.