Home Izdvojeno Potvrđen prvi slučaj gripe u Hrvatskoj, cjepiva u Gorici ima dovoljno

Potvrđen prvi slučaj gripe u Hrvatskoj, cjepiva u Gorici ima dovoljno

PODIJELITE

Cijepljenje protiv sezonske gripe u Velikoj Gorici počelo je 13. studenog i još traje. Besplatno je za kronične bolesnike i osobe starije od 65 godina, a cjepiva za njih ima dovoljno, doznajemo od voditeljice velikogoričke Epidemiološke službe Gordane Pajan Lehpaner.

GordanaPajan

– Kronični bolesnici trebaju se cijepiti kako bi se smanjio rizik od komplikacija njihovih osnovnih bolesti. Cjepiva ima dovoljno za sve kojima je ono besplatno, a nakon što utvrdimo da će ga biti viška, mogu se cijepiti i ostali građani. Želim naglasiti kako niti dojenje niti trudnoća nisu kontraindikacije za cijepljenje, dapače, u zadnjem trimestru trudnoće ćete štititi dijete od gripe – kaže epidemiologinja.

JOŠ SE NIJE KASNO CIJEPITI

U Hrvatskoj je laboratorijski potvrđen tek prvi slučaj gripe te se cijepiti još nije kasno. Prema zadnjem izvješću Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, ECDC-a, u Europi je razina aktivnosti virusa gripe za sada niska, bilježe se sporadični slučajevi oboljenja.

Cijepljenje se obavlja u ordinacijama izabranih liječnika obiteljske medicine i pedijatrijskim ambulantama, kao i u zavodima za javno zdravstvo.

Valja imati na umu da cjepivo počinje djelovati oko dva tjedna nakon cijepljenja, koliko je organizmu potrebno da stvori imunitet.

VIRUS MUTIRA

Virus gripe iz godine u godinu mutira, zbog čega se potrebno cijepiti svake godine. Prošlogodišnje cjepivo bit će djelotvorno samo ako soj virusa ostane isti, što je rijedak slučaj. A koliko je cijepljenje sigurno?

– Niti jedna medicinska intervencija nije 100 posto sigurna, tako i cijepljenje. Zbog toga je nemoguće dati 100-postotnu garanciju da pacijent neće imati nikakvu nuspojavu. Ako se i dogode, one su uglavnom blage, poput otekline kože i crvenila na mjestu uboda, dok neki pacijenti mogu reagirati povišenom tjelesnom temperaturom. Nuspojave spontano prolaze u roku dan-dva – ističe epidemiologinja Pajan Lehpaner.

U slučaju da se ne želite cijepiti protiv gripe, svakako ojačajte imunitet. Dovoljno spavajte, ako možete zdravo se hranite i bavite fizičkom aktivnošću.