Home Izdvojeno “Potresec” je nova realna i iskrena slikovnica o osjećajima koju bi trebalo...

“Potresec” je nova realna i iskrena slikovnica o osjećajima koju bi trebalo pročitati svako dijete

Autorica slikovnice je Mirna Gajski Jolić koja kroz slikovnicu nudi perspektivu važnosti sagledavanja činjenice da živimo na prostoru gdje se potresi događaju te potiče djecu na zagovaračko razmišljanje

PODIJELITE

Mirna Gajski Jolić, prof.soc.pedagog i diplomirana geštalt psihoterapeutkinja, iako iz Zagreba, mnogima u našem gradu je dobro poznata iz svoje poslovne uloge. Desetak godina je radila u Velikoj Gorici, a sada je osobno i profesionalno krenula u druge pobjede. Mirna Gajski Jolić je tako nedavno objavila slikovnicu “Potresec” koja nudi perspektivu važnosti sagledavanja činjenice da živimo na prostoru gdje se potresi događaju te potiče djecu na zagovaračko razmišljanje – koje nažalost izostaje kod mnogih odraslih – jer se obnova nakon dva razorna potresa nažalost još uvijek ne događa.

Svi bismo htjeli zaboraviti potres i nastaviti živjeti dalje kao da ga nikad nije bilo ili barem na način da ga što više potisnemo i zaboravimo. No upravo nam Potresec to ne dozvoljava, svojom iskrenom pričom o sebi, o nama i o Zemlji, majci kojoj je “prekipjelo” na mnogim razinama.”, objašnjava Mirna. Razgovarale smo o tome kako je došla na ideju i zašto je važno pisati upravo o ovakvim temama.

“Potresec” se veže na odnos majke i djeteta

Na ideju slikovnice došla je otkad je postala majka i od kada je počela otkrivati taj zanimljivi svijet. “Moja kći jako voli slikovnice i povremeno mi se javljala misao kako bih nekad voljela pisati upravo za djecu jer smatram da su upravo slikovnice i dječje knjige važni izvori podrške za zdrav emocionalni razvoj djeteta, kako u djetinjstvu tako i kasnije. Onda sam shvatila kako postoje različite slikovnice i kako mi se neke uopće ne sviđaju jer promoviraju neistinu, govore o tradicionalnim vrijednostima na iskrivljen način te se djeci obraćaju kao konzumentima koji zapravo ništa ne razumiju.”

Dodaje i kako je znala izabrati slikovnicu za svoju kći koja je imala super naslov, ali koja bi iznutra bila ili “prazna” ili je promovirala neki stereotip od kojeg je dobivala fraze. “U našoj pozamašnoj knjižnici tek odnedavno nalaze se neki tradicionalni klasici – jer smatram da je i to dio neke čitalačke kulture u koju interveniram kao mama – pa kažem – to je priča koja se temelji na nekim starim vjerovanjima, život više nije takav ili nešto slično.”

Ovo nije prvi puta da Mirna piše. “Pisala sam i prije – u knjizi o maminom moždanom udaru – dosta iskreno i bez zadrške – što mnogi nisu mogli probaviti, čitati ili uopće prihvatiti da netko može tako nešto misliti ili osjećati. Kad kažem tako nešto onda mislim – govoriti o autentičnoj boli koja nema zadršku nego slobodno plovi i iskreno biva u prostoru sa drugim ljudima – kojima je to nepodnošljivo. Moje pisanje je jako povezano uz majčinstvo pa se tako i sama slikovnica o potresu veže upravo uz odnos djeteta i majke.”

Ilustracije su predivne i tople, a opet iskrene i realne

Ilustracije za slikovnicu “Potresec” je stvorila Katarina Matković. “Katarinu sam upoznala na jednoj radionici pjevanja. Tamo smo zajedno tražile podršku glasu – to je bilo vrijeme kada sam svoju kreativnost izražavala glasom. Kada sam napisala tekst za Potresec krenula sam tražiti ilustratoricu te sam se sjetila Katarine, koja je već prilikom prvih skica pogodila kako zamišljam Potreseca i što bi mogla biti neka nit vodilja u slikovnici. Ilustracije su predivne i tople, a opet iskrene i realne.”

Uz divne ilustracije, priča o Potresecu vrlo je važna jer govori o emocijama, onim realnima. “Ono najvažnije što djeca ili odrasli mogu naučiti jest da se o teškim stvarima treba pričati. Mogu naučiti kako su emocije tuge, ljutnje ili straha potpuno uredu u takvim situacijama, te kako ih ne treba stavljati pod tepih. Mogu naučiti kako se u prirodi sve stalno mijenja i kako mi zaista nad time nemamo kontrolu. Mogu naučiti što je važno učiniti kada se potres dogodi te mogu upoznati Potreseca – maleno biće koje im donosi priču o sebi na jedan autentičan, iskren i uvažavajući način.”

Važno je baviti se realnim i iskrenim temama

Ovakve teme, smatra Mirna, treba obrađivati te to osobno i profesionalno smatra vrlo važnim. “Meni je općenito pisati o boli iznimno važno. Smatram da svatko ima neku svoju granicu izlaganja i svatko ima svoj spisateljski glas. Smatram da je važno s djecom imati iskren odnos i odnos u kojem djeca stječu povjerenje i sigurnost. Često ih želimo zaštiti od neugodnih osjećaja i iskustava ne želeći da pate. Stvarajući staklena zvona radi vlastitih boli i strahova onemogućujemo djeci prostor da rastu i budu onakvim kakvi jesu.”

U tome veliku ulogu može imati upravo Potresec. “Vjerujem da su djeca već dobila informacije kako da se fizički spase kad potres krene- no onu duševnu i psihološku – mogu dobiti upoznajući Potreseca. Važno je pisati o teškim temama u slikovnicama uz podršku odraslih koji djeci čitaju, odgovaraju na njihova pitanja, objašnjavaju i vode ih kroz određenu temu.”

Ideje za sljedeće slikovnice, priznaje, postoje te bi išle u sličnom smjeru. Dodaje kako ima nekoliko radnih naslova i ideja, a neka su čak vrlo optimistična, čemu se i sama čudi. Ovakav tekst teško će prikazati svu važnost ove lijepe slikovnice pa vam svakako preporučamo da je i sami prelistate. Slikovnica se može nabaviti u Nakladi Ceres, Hoću knjigu te u ostalim knjižarama. Cijena slikovnice je 79 kn.