Home Vijesti Poštari će stizati biciklima na struju u novoj odjeći

Poštari će stizati biciklima na struju u novoj odjeći

PODIJELITE
Foto: Kronike Velike Gorice/Ilustracija

Hrvatska pošta nabavila je putem javnog natječaja 180 bicikala s pomoćnim električnim pogonom vrijednih 2,991.060 kuna. Bicikli će biti isporučeni do kraja rujna, a nakon isporuke slijedi osposobljavanje zaposlenika i stavljanje električnih bicikala u funkciju, piše Večernji.hr

– Ideja vodilja projekta “Poboljšanje energetske učinkovitosti uvođenjem električnih bicikala u poštanski promet” bila je kako dostavu poštanskih pošiljaka učiniti jednostavnijom, ekonomičnijom i ekološki prihvatljivijom – kažu u Hrvatskoj pošti te dodaju kako je nakon istraživanja tržišta i analize zaključeno da je biciklom s pomoćnim električnim pogonom moguće zamijeniti dio flote benzinskih mopeda koje Pošta sada upotrebljava za dostavu pošiljaka. Projekt je prihvaćen te ga je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ocijenio izvrsnim. Nakon toga krenulo se u javni natječaj, kažu u Pošti. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je i subvenciju u iznosu 1,130.121,69 kn. Ulogu u projektu s biciklima imao je i Energetski institut Hrvoje Požar u čiji je projekt Pro-e-bike kao pilot kompanija ušla i Hrvatska pošta, čime joj je omogućeno da isproba različite modele i uvjeri se je li e-bicikl zaista za njih.

Uz bicikle, Hrvatska će pošta nabaviti i novu odjeću za svoje poštare. U skladu s internim pravilnikom o službenoj odjeći i obući, normativima i rokovima njezine uporabe, kažu u Hrvatskoj pošti, radnicima se nabavlja kvalitetna ljetna i zimska službena odjeća izrađena prema najvišim standardima od mješavine pamuka i polipropilena te poliproilena sa vodonepropusnim i paropropusnim membranama goroteks kvalitete, kvalitetne niske ljetne i visoke zimske cipele, rukavice za mopediste i za zaštitu od hladnoće, pamučne košulje s kratkim i dugim rukavima te polo-majice s kratkim rukavima. Trenutačno je u fazi nabava košulja s dugim rukavima.