Home Izdvojeno Posjetite ‘Žirovinu’ u Turopoljskom lugu

Posjetite ‘Žirovinu’ u Turopoljskom lugu

PODIJELITE

U Turopoljskom lugu u nedjelju će se održati tradicionalna ‘Žirovina’ kojom organizatori očuvati svijest da su šume ovog kraja nekad bile ispunjene turopoljskim svinjama koje su se hranile upravo tim žirom. U davnini se rodnost hrasta i količina žira provjeravala se nakon Bartolova kako bi se vidjelo hoće li biti hrane za svinje.

Žirovina_1

Na manifestaciji će nastupiti Hrvatsko pjevačko društvo Kučani, a uprizorit će se i stare pastirske igre prasičkanje – miks golfa i hokeja na travi; te baltičanje – vještina rukovanja sjekiricom. Posjetitelji će moći probati i gulaš od turopoljske svinje.

Hrvoje Malčić održat će predavanje o ‘Kako je Turopoljski lug izgradio Veliku Goricu’ na kojem će ukazati na važnost Magna silve, kako se u prvim zapisima govori o Turopoljskom lugu, za razvoj Plemenite opčine turopoljske i razvoju cijelog kraja.

Gmajne,-poplava,-Odransko-polje,-Turopoljski-lug

Turopoljski plemenitaši okupit će se već u 10 sati ujutro kako bi prisustvovali Svetoj misi u crkvi Sv. Fabijana i Sebastijana u Kučama. Nakon toga će obići staru školu i uputiti se do Krčkih vrata – spomenika neraskidivoj vezi šume i turopoljskog čovjeka. Druženje će nastaviti u lugarnici ‘čardak’ u Turopoljskom lugu gdje se u 13 sati i službeno otvara Žirovina.