Home Izdvojeno Posavina u srcu Turopolja

Posavina u srcu Turopolja

PODIJELITE

U Muzeju Turopolja održano je predavanje pod nazivom ‘Sava – susret kulture i prirode’, a nakon toga u parku pored Muzeja otvorena je izložba. Predavanjem i izložbom predstavljen je projekt ‘Sava-kultura-Natura’, čiji je nositelj Zelena akcija iz Zagreba uz partnere – Brodsko ekološko društvo-BED, Javnu ustanovu Natura Slavonica, Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije i Javnu ustanovu Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Sava susret kulture i prirode 1 (29)

– Zelena akcija godinama provodi slične projekte koji su edukacijskog karaktera i kojim želimo potaknuti stanovništvo na održive prakse razvoja i života na poplavnim područjima rijeka pa tako i rijeke Save – rekao je Marko Košak iz Zelene akcije.

U sklopu programa uspostavljena su tri suradnička vijeća na kojima će dionici iznositi i rješavati svoje probleme zajedno s lokalnim vlastima. Ideja je bila uključiti korisnike prostora u upravljanje zaštićenim područjima.

Sava susret kulture i prirode 1 (6)

– Važnost ovakvih projekata je u tome da se potiče interakcija između organizacija civilnog društva i javnih institucija, ali prije svega uključivanje lokalnog stanovništva u život zaštićenih područja – istaknuo je Nenad Strizrep, pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode .

Sava susret kulture i prirode 1 (10)

Program je vrijedan 150 tisuća eura i u potpunosti je financiran sredstvima iz pretpristupnog europskog fonda IPA. Provodit će se na području Grada Zagreba, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Brodsko-posavske županije. Cilj projekta je izgraditi kapacitete organizacija civilnog društva za suradnju s javnim sektorom u provedbi aktivnosti koje zaštitu prirode integriraju u lokalni održivi društveno-gospodarski rast.

[print_gllr id=36629]