Home FOTO VIJEST Posađena nova stabla u urbanom dijelu grada s ciljem smanjenja ugljikova otiska

Posađena nova stabla u urbanom dijelu grada s ciljem smanjenja ugljikova otiska

Turistička zajednica Velike Gorice je u suradnji s Gradom dio projekta "Hrvatska prirodno tvoja"

PODIJELITE

U organizaciji Grada Velike Gorice i Turističke zajednice Velike Gorice, uz potporu Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma i sporta danas se sadi 10 stabala u urbanom dijelu Velike Gorice. Sadnji su pomagali izviđači Turopoljske udruge skauta Tur.

Direktorica Turističke zajednice Velike Gorice Maja Tooth ispričala nam je kako je ponosna na ovu bitnu suradnju. “Sadimo danas na tri lokacije – u Ulici Matice hrvatske, u Kurilovečkoj ulici i u Ulici kneza Ljudevita Posavskog. Sadi se nekoliko vrsta stabala koje su odabrali stručnjaci sa Šumarskog fakulteta.” Toth dodaje kako je ovo važan dio strategije grada i europskog projekta ReGreen.

Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma i sporta pokrenuli su Projekt poticanja razvoja održivog turizma „Hrvatska prirodno tvoja – Croatia naturally yours“ kojem je cilj sadnja dodatnih stabala u turističkim destinacijama radi smanjenja ugljikova otiska koji nastaje turističkom aktivnošću, a osobito od ispušnih plinova iz automobila, kao i poticanje razvoja održivog turizma i brendiranje i promoviranje Hrvatske kao održive destinacije.

Misija TZ Velike Gorice je da promiče ljepote našeg kraja, kao mjesta zelenila, šuma, vode i mira pa je i ova akcija samo jedna u nizu kako bismo slijedili smjernice strategije turizma, da razmišljamo zeleno i održivo, što je i u skladu sa aktivnostima Grada Velike Gorice.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar ističe upravo važnost brige Grada Velike Gorice o zelenoj infrastrukturi. “Nastavljamo s urbanim pošumljavanjem jer je bitno što više se posvetiti zelenilu u urbanom dijelu grada. Plan je nakon 250 posađenih stabala ove godine posaditi još 750 na području grada. U ruralnom dijelu se i mjesni odbori fokusiraju na pošumljavanje i to ćemo uvijek srdačno podržavati i poticati.”, ističe gradonačelnik.

Osim ove sadnje, danas će sadnjom oko 2.000 mladica hrasta lužnjaka u Turopoljskom lugu, u suradnji s Hrvatskim šumama do.o.o., Šumarija Velika Gorica, Turopoljska udruga skauta završiti projekt „Šumoborci“. U sadnju je bilo uključeno oko 200 učenika iz osam osnovnih škola s područja grada Velike Gorice. Važno je napomenuti da je kroz ovaj projekt, osim sadnje stabala, održana i edukacija za više od 350 učenika iz osam velikogoričkih osnovnih škola.