Home FOTO VIJEST Poljoprivredna bajka iz srca Turopolja u kojoj vlada njezino visočanstvo – superkokoš...

Poljoprivredna bajka iz srca Turopolja u kojoj vlada njezino visočanstvo – superkokoš Sivka!

Kao što smo najavljivali, donosimo priču o biološkom uzgoju OPG-a Branka Šekrst iz Vukovine, a evo što smo sve doznali...

PODIJELITE
Foto: Tomislava Bradić

Na oko sedam tisuća kvadrata u Vukovini prostire se OPG biološke proizvodnje povrća, u vlasništvu gospođe Branke, koja je po struci inače ekonomist.

Kad je otišla u mirovinu,  intenzivno se počela baviti poljoprivredom na vlastitom imanju, počevši od uzgoja u privatne svrhe, a 2013. godine otvorila je vlastiti OPG specijaliziran za biološki uzgoj voća i povrća.

– Počela sam se baviti poljoprivredom u privatne svrhe, no ubrzo mi je hobi postao posao. Uzgajam čak artičoke, marune, borovnice, razno začinsko bilje, toskanski kelj i limune. Znate, svi mi penzioneri na neki način smo umjetnici, a moja je umjetnost, ali i rekreacija, poljoprivreda – kazala je Branka Šekrst.

Kako je prije tjedan dana došlo do naglog pada temperature, pojave mraza i snijega, i OPG Branka Šekrst pretrpio je određene štete, unatoč naporima da se nasadi zaštite od vremenskih neprilika u najvećoj mogućoj mjeri. Tek za par tjedana uvidjet će koliko je mraz utjecao na ovogodišnji urod.

– Nastradao nam je limun, koji će se vjerojatno oporaviti ali trebat će mu vremena. Svaku večer pokrivamo nasade agrotekstilom. I ove godine nam je mraz poremetio planove. Primjerice, prošle su nam godine nastradale voćke, nadam se da ove godine neće – otkrila nam je.

Zašto baš biološki uzgoj?

– Nakon puno uloženog vremena u samoedukaciju, što preko izvora dostupnih na internetu, ali i stručne literature, krenula sam obrađivati sedam tisuća kvadrata. Zato jer je moja kćer bila alergična na sve što nije 100% prirodnog podrijetla, a proučavajući prednosti ovog uzgoja, shvatila sam da je ovakav vid proizvodnje rijedak na goričkom području, i da isto treba ponuditi našim sugrađanima, kako bi se i sami osvijestili o važnosti zdrave prehrane – nastavlja Branka Šekrst.

Na ovom OPG-u uzgaja se stotinjak vrsta i podvrsta, što povrća i ukrasnog bilja, to raznog voća.

– Ciljano miješam razne kulture iz razloga što jedna kultura štiti drugu. A kako održavati nasade bez kemijskih suplemenata? Redovitim okopavanjem i pljevljenjem, jedino koristim aminovital koji je dozvoljen u ekološkoj proizvodnji protiv korova, dok za kojekakve kukce imam takozvane ‘lovke’ ali i ukrasnu kokoš – ističe.

Sivka: Superkoka s OPG-a Branke Šekrst

U ovom OPG-u umjesto ‘vrijedna kao pčelica’, glavna metafora za neumorni rad je vrijedna kao superkokoš Sivka! Čim smo ju ugledali, bilo je jasno da je Sivka kraljica ‘OPG-a Branka Šekrt’.

– Sivka svaki dan ‘radi’ po otprilike dva sata. Iznimno elegantnog hoda, precizno i pažljivo analizira svakodnevnu situaciju u naša dva staklenika i po voćnjaku. Detaljno čisti biljke od kukaca, puževa i raznih životinjica koje ometaju napredak uroda, a radeći se ujedno i hrani – kazala je Branka Šekrst.

Gospođa Branka istaknula je veliko zadovoljstvo potporama Grada Velike Gorice i njihovim savjetima, a posebice pročelnikom Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj, Markom Kosom koji je inače magistar inženjer agronomije.

– Ove godine sam išla u nabavu kestena iz ekološkog uzgoja u Slavoniju i čak 70% uloženih sredstava sufinancirala mi je Općina. Svake godine uspijem dobiti potporu za uzgoj u svome OPG-u – otkriva.

Otkrili su nam i kako za budućnost imaju u planu  uzgajati marune i vrganje uz njih, budući da je riječ o inovativnoj ideji. Naime, za sada takav vid proizvodnje postoji samo u Francuskoj i Španjolskoj.

Raštika je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu

Kada smo gospođu Branku upitali koja je najzdravija biljka uzgojena u njenim staklenicima, kao iz topa’ odgovorila je –  raštika! Ona uzgaja imotsku i kotorsku vrstu, a kako nam je i samima ovo zeljasto povrće – podvrsta kelja nepoznanica, odlučili smo istražiti zašto, a evo što smo doznali…

Ova kupusnjača je siromašna kalorijama, okusom podsjeća na špinat, a bogata vitaminima i mineralima. Nalazi se na samom vrhu kad je riječ o količini vitamina A i kalcija. Sadrži i sve vitamine iz skupine B i vitamin E, a 100 grama raštike pokriva dnevne potrebe za vitaminom! Odličan je izvor antioksidansa, obdarena cinkom i manganom. Jača kosti, poboljšava vid, odlična je za trudnice, a osobito pomaže ljudima koji imaju problema s visokim krvnim tlakom, a odlična je alternativa i za sve koji ne smiju konzumirati mliječne proizvode.

Odlično podnosi najekstremnije vremenske uvjete – ljetne visoke temperature ne mogu joj ništa, a ne smeta joj ni snijeg zimi, stoga se može prilično lako uzgajati. Prilikom pripreme jela, najbolje ju je, kako kaže gospođa Branka, kuhati ‘na lešo’.

A evo što iz OPG-a Branka Šekrst poručuju mladima…

– Ono što proizađe iz našeg rada i našeg truda najsigurnije je. Naročito u jeku pandemije, kada je većina shvatila koliko je važna zdrava prehrana pojedincu. Mladi, bavite se poljoprivredom jer jedino ono što sami proizvedemo je najsigurnije za konzumaciju – naglasila je gospođa Branka iz naše priče.

Ukoliko ste petkom i subotom u blizini goričke zelene tržnice, a želite se zdravo hraniti i trebate pokoji koristan savjet ili recept kako pripremiti raštiku, svakako preporučujemo da navratite upravo do OPG-a Branka Šekrst.

Nesumnjivo ćete kupiti povrće iz stopostotnog prirodnog uzgoja, bez trunke kemijskih aditiva, a pritom i dobiti koristan savjet o zdravoj prehrani od gospođe Branke iz naše priče. Ukoliko budete dovoljno uporni, rado će s vama podijeliti i pokoji recept što napraviti za ručak – česta dilema svakog kućanstva.