Home Izdvojeno Policija sutra kontrolira pješake, ali i vozače

Policija sutra kontrolira pješake, ali i vozače

PODIJELITE

Na području Policijske uprave zagrebačke sutra će se provesti akcija ”Zaštita pješaka”. Cilj je smanjiti broj prometnih nesreća i broj stradalih osoba, posebno pješaka koji su najranjiviji sudionici u prometu.

– Akcija je usmjerena prvenstveno na prekršaje vozača (čl. 133. – 135. Zakona o sigurnosti prometa na cestama) te ih pozivamo da prilagode brzinu kretanja i propuštaju pješake na obilježenim pješačkim prijelazima, a pješake pozivamo da kolnik prelaze samo na za to obilježenim mjestima i poštuju zeleno svjetlo na semaforu – rekli su u PUZ-u.

Policija je pješacima uputila i apel kojeg prenosimo u cijelosti:

Na raskrižju Ulice grada Vukovara i Donje Svetice, 5. lipnja 2018. godine dogodila se prometna nesreća u kojoj je 65-godišnji pješak neoprezno prelazio kolnik na udaljenosti koja je manja od 50 metara od najbližeg pješačkog prijelaza kad je na njega naletio tramvaj i teško ga ozlijedio te je 7. lipnja od zadobivenih ozljeda preminuo.

Ovim putem podsjećamo na određene prometne propise kojih se pješaci trebaju pridržavati:

– Prilikom prelaženja ceste koristite obilježene pješačke prijelaze te prelazite cestu kada se uvjerite da je cesta slobodna ili kada se uvjerite da vas je vozač uočio i da smanjuje brzinu kretanja vozila kako bi vas propustio.

– Pješački prijelaz koristite uvijek kad nije udaljen od vas više od 50 metara u naselju ili više od 100 metara izvan naselja.

– Prelazite preko pješačkog prijelaza samo kada je na semaforu upaljeno zeleno svjetlo za pješake, obratite pozornost na vozila koja skreću iz bočnih ulica.

– Kada na cesti nema pješačkog prijelaza, preko kolnika prelazite pažljivo i najkraćim putem, nakon što ste se uvjerili da to možete učiniti na siguran način i to tako da ne ometate promet vozila.

– Krećite se nogostupom ili drugom površinom određenom za kretanje pješaka, odnosno površinom pokraj kolnika prikladnom za kretanje pješaka.

– Ako se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, nosite reflektirajući materijal.

– Ako se krećete u skupini, hodajte jedan iza drugoga.

Savjetujemo da zbog vlastite sigurnosti kao pješak poštujete prometna pravila, a kao vozač obratite posebnu pozornost na pješake.