Home Crna Kronika Pokušao odnijeti ribu iz oteretnog kanala, spriječili ga ribočuvari

Pokušao odnijeti ribu iz oteretnog kanala, spriječili ga ribočuvari

PODIJELITE

Negdje između Lukavca i Odranskog polja na oteretnom kanalu Sava-Odra naš je novinar jutros zatekao ljude u uniformama u vodi do koljena. Prije nego što su se stigli predstaviti, jednom od njih zazvonio je telefon i čovjek se je ispričavao paleći terenca: “Hitno moramo otići, netko ilegalno mrežari na kanalu”.

ŠRU “ODRA”

Kako vodostaj pada, a voda iz oteretnog kanala Sava-Odra otječe u Odransko polje, sve se više ribe nasukava, i potrebno ju je vratiti u tekuću vodu. Na dijelu kanala za koji su nadležni, od Lukavca do Veleševca, ribočuvari i volonteri Športsko-ribolovne udruge “Odra” već su u akciji spašavanja i sprječavanja krađe nasukane ribe.

ŠRU “Odra” gospodari s 256 hektara Save, 63 hektara Odre i 45 hektara oteretnoga kanala. Gornji dio ulaza Save u OK Sava-Odra nadležnost je zagrebačke ŠRD “Piškor”, s kojom gorička udruga aktivno surađuje.

“Svu ribu što se može, što je nađemo živu u šikari ili u manjim lokvama, vraćamo u vodotok. Sve što ostane prirodna je hrana za ptice. Da te ribe nema, područje Turopolja ne bi bilo stanište ni ptica grabljivica ni močvarica”, rekao je predsjednik ŠRU “Odra” Ognjen Cahun.

Udruga zapošljava četiri ribočuvara, s njima je trenutno na terenu dvadesetak volontera, a s godišnjih odmora povlači se još ribiča zaljubljenika u prirodu, pa se očekuje da će područjem do opadanja vode prodefilirati više od stotinu ljudi.

RIBOČUVARSKA SLUŽBA

Otkako je prije nekoliko godina pravilnikom o sportskom ribolovstvu preciziran način obavljanja službe, ribočuvari su stekli i službene ovlasti. U suradnji s policijom i inspektoratom, udruga je lani uspješno riješila osamdesetak slučajeva, što krivolova što drugih povreda ribolovnog prava na području.

Foto: Mario Žilec

“Zakonodavac je jasno propisao kakvim alatima i tko ribu smije vraćati, a nitko ne smije spriječiti vraćanje ribe. Ako postoji privatna parcela na koju riba dospije, vlasnik je dužan omogućiti nam pristup. Na području kanala takav problem nemamo, ali savska strana je teži dio posla”, kazao je Cahun.

Pravilnik je predvidio 25 situacija u kojima ribočuvari imaju ovlasti. Zaduženi su za kontrolu ribolovnih dozvola i tehnika, imaju ovlast i utvrđivanja identiteta ribiča i privremeno oduzimanje ribičkog pribora te obvezu prijaviti ispuštanje tvari u ribolovne vode.

EPILOG

“Mirna je situacija, bilo je nekoliko pokušaja, ali ljudi nas vide u patroli i ne usude se”, osobu koja je jutros pokušala iz kanala ukrasti ribu, ribočuvar Marjo Starjački pustio je uz upozorenje.