Home Izdvojeno Pogledajte dosad neizvedenu dramu “Agregatna stanja” u izvedbi velikogoričkih i zagrebačkih glumica

Pogledajte dosad neizvedenu dramu “Agregatna stanja” u izvedbi velikogoričkih i zagrebačkih glumica

Održava se u sklopu projekta “Čitanje NJE”, javnim scenskim čitanjima suvremenih hrvatskih drama s jakim i glavnim ženskim licima

PODIJELITE

Ove nedjelje, 16. lipnja, će se u Domu kulture Galženica u Velikoj Gorici održati 14. po redu “Čitanje NJE” u sklopu projekta “6 glumica traži autora” Prostora rodne i medijske kulture – K-zona.

Riječ je o petom ciklusu koji će započeti predstavljanjem neobjavljene i neizvedene drame “Agregatna stanja” osječke nagrađivane autorice Ivane Šojat, a nastavit će se na jesen suradnjama s Centrom za ženske studije i Istarskim narodnim kazalištem. Čitanje izvode zagrebačke i velikogoričke glumice Ivana Bolanča, Petra Težak, Karmen Sunčana Lovrić i Ana Katulić, uz podršku izvođača Tomislava Noršića, Roberta Luke Bakića i Samira Omerovića. Režiju prvog “Čitanja NJE” u 5. ciklusu potpisuje Romana Rožić, velikogorička filmska redateljica i scenaristica.

Autorica Ivana Šojat o svojoj drami “Agregatna stanja” kaže: ““Za druge smo pročelja koja glancamo, kitimo, održavamo kao dostojanstvo. Unutra živimo sa svojim traumama, sa stanjima od kojih možemo, ali ne želimo pobjeći. Glasovi nam žive u glavama, poput šuma galaksije, glasovi koji ožive u snu ili pijanstvu.Tad sve nahrupi van kao odjeća iz pretrpanog ormara… Imamo agregatna stanja: jedno je za široku javnost, ono je kulturološki savršeno, drugo je za uži krug poznanika i prijatelja, ono sadrži neke mane, treće za bližnje kojima dopuštamo ulazak u predvorje naših nutrina.Četvrto je samo za nas. U njemu smo posve ogoljeni od dekora, laži. U njemu je istina. Istina u “Agregatnim stanjima” brodi na alkoholu proslave godišnjice mature. Četiri prijateljice, četiri agregatna stanja.”

Nakon “Čitanja” posjetitelji će imati priliku poslušati predavanje prof. psihologije Sande Puljiz Vidović, ravnateljice “Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica”, pod naslovom “Žene u pomagačkim zanimanjima”. Nakon predavanja, Mirta Puhlovski, producentica nagrađivanog dokumentarnog filma “Veće od traume”, pružit će nam uvid u svoje iskustvo rada na tom filmu.

Ulaz na program “2u1”, čitanja i predavanja, je slobodan. Čitavo događanje moći će se pratiti i putem streaminga na FB 6GTA, a snimka izvedbe bit će naknadno dostupna i na službenoj stranici projekta www.6glumicatraziautora.com