Home Crna Kronika Podignuta optužnica protiv bivšeg gradonačelnika Dražena Barišića

Podignuta optužnica protiv bivšeg gradonačelnika Dražena Barišića

Stavlja mu se na teret zlouporaba položaja i trgovanje utjecajem u postupcima javne nabave

PODIJELITE
Foto: Arhiva

Ured europskog javnoga tužitelja (EPPO) podigao je optužnicu kojom je obuhvaćen bivši gradonačelnik Velike Gorice i saborski zastupnik Dražen Barišić te još devetero ljudi. Optužen je i Krešo Petek, osnivač tvrtke Elektrocentar Petek koji se tereti da je korumpirao Barišića i Grgića (gradonačelnik Nove Gradiške). Peteka se tereti za korupciju kojom je dobio poslove izgradnje solarne elektrane i reciklažnoga dvorišta u Novoj Gradiški, te radove na pročistaču voda u Velikoj Gorici kao i sustavu javne rasvjete.

Nakon predmeta iz 2020. kojeg je pokrenuo Uskok, poznato nazvan afera Janaf, EPPO je proširio optužbu na još jednu točku – izgradnju reciklažnog dvorišta u Novoj Gradiški. Jutarnji list je u potpunosti prenio priopćenje Europskog tužiteljstva, a ovaj dio se odnosi na bivšeg gradonačelnika Dražena Barišića:

“Prvookrivljeniku (op.a. Kreši Peteku) se stavlja na teret da je s šestookrivljenikom, gradonačelnikom Grada Velika Gorica, dogovorio da će poduzeti sve potrebne radnje kako bi se radovi na projektu izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i nadzorno upravljačkog sustava, te projektu obnove sustava javne rasvjete, dodijelili s njime povezanim društvima. Procijenjena vrijednost projekta “Izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i nadzorno upravljačkog sustava” bila je 14 milijuna eura, od čega je 67,34%, bilo financirano iz Kohezijskog fonda Europske unije, dok je vrijednost projekta “Obnove sustava javne rasvjete” bila 7 milijuna eura, a projekt je bio sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj. I u ova dva korupcijska slučaja, tri su okrivljenika pomagali šestookrivljeniku u zlouporabi položaja i trgovanju utjecajem u postupcima javne nabave. U odnosu na oba projekta, iako su poduzete sve potrebne radnje da se u postupcima javne nabave donesu odluke o odabiru društava povezanih s prvookrivljenikom, te odluke nisu donesene uslijed uhićenja svih pet okrivljenika.”

Navedeni slučajevi su povezani s građevinskim projektima ukupne vrijednosti 22,6 milijuna eura.