Home Izdvojeno Plemenita opčina turopoljska bit će i proizvođačka organizacija

Plemenita opčina turopoljska bit će i proizvođačka organizacija

PODIJELITE

Župan plemenite Opčine Turopoljske Juraj pl. Odrčić i njegovi suradnici održali su radni sastanak s gradonačelnikom Velike Gorice Draženom Barišićem i njegovim zamjenikom Stjepanom Kosom.

Župan POT-a Juraj pl. Odrčić naglasio je kako će se POT po pitanju turopoljske svinje transformirati u proizvođačku organizaciju kojoj je cilj biti spona između uzgajivača i tržišta, a upravo su poljoprivredni i turistički interes Grada Velike Gorice prepoznatljivi suhomesnati proizvodi od ove autohtone pasmine. U tom smislu Gradonačelnik će pokrenuti radno tijelo koje će pratiti taj proces.POT sastanakGlavno područje djelovanje POT-a ipak ostaje očuvanje povijesti našega kraja, a s nadležnim upravnim odjelom će se definirati programi osnaživanja turopoljskog identiteta kroz izdavaštvo, predavanja i promociju povijesti našega kraja. Među prvim aktivnostima bit će i obilježavanje 400 godina od začetka školstva u Turopolju.

S obzirom na široko djelovanje POT-a, gradonačelnik Dražen Barišić je najavio podršku u nastojanjima da se osigura adekvatan radni i prezentacijski prostor Plemenite opčine turopoljske kao, a pronaći će se i rješenje za potrebe prijevoza Turopoljskog banderija koji godišnje bilježi 60-tak nastupa diljem Hrvatske.dan-grada-2016-polaganje-vijenaca-gradonacenik-predstavnici-grada-izaslanstva-turopoljski-banderij-47– Plemenita općina je kroz povijest bila nositelj političkog, društvenog, gospodarskog i kulturnog života našeg kraja i želimo da opet zauzme mjesto koje zaslužuje – zaključio je gradonačelnik Dražen Barišić.

S obzirom na nove momente u radu ove velike udruge dogovoreno je i kako će Plemenita opčina turopoljska i Grad Velika Gorica redefinirati deset godina star Sporazum o suradnji.

Povijesna postrojba Turopoljski banderij, uzgoj turopoljske svinje, promocija povijesnog baštine našega kraja, povrat imovine, manifestacije poput Vincekova, Kobasijade i Jurjeva, i mnoštvo drugih aktivnosti pripada pod opis djelovanja Plemenite opčine turopoljske.