Home Gospodarstvo Goričanka Katarina Pranjić stekla prestižni certifikat za sprječavanje pranja novca

Goričanka Katarina Pranjić stekla prestižni certifikat za sprječavanje pranja novca

PODIJELITE
Foto: PwC

Dvije osobe u Hrvatskoj posjeduju međunarodno priznati certifikat CAMS (Certified Anti-Money Laundering Specialist – ovlašteni stručnjak za sprječavanje pranja novca), a jedna je od njih Velikogoričanka Katarina Pranjić. Pranjić je stručnjak ne samo za sprječavanje pranja novca nego i financiranja terorizma, a tvrtka u kojoj je zaposlena, PricewaterhouseCoopers d.o.o., dio je globalne mreže pružatelja revizorskih, forenzičkih, poreznih i regulatornih, poslovnih, revizorskih i računovodstvenih, risk-management te usluga u javnom sektoru i strukturnim i investicijskim europskim fondovima. Na hrvatskom tržištu PwC prvi razvija tim stručnjaka za borbu protiv financijskog kriminala.

Katarinu poznajemo iz Goričkoga kluba mladih. U slobodno vrijeme debatira i poučava debatirati. U PwC-u Hrvatska zaposlena je od 2012. godine. Odgovorna je u Odjelu za porezne usluge za pomoć u primjeni preporuka državnih nadzornih tijela te za savjetovanje klijenata o upravljanju rizicima. Pitali smo je kako će prestižni CAMS certifikat utjecati na njezin poslovni život, kakva su znanja za stjecanje bila potrebna te kako u međunarodnoj priči kotira Hrvatska.

Pranje novca je proces legitimacije novca stečenog kriminalnim radnjama. Pretpostavlja se da 2-5% svjetske ekonomije uključuje oprani novac. Mehanizmi pranja uključuju jednostavne “operacije” zamjene prljavoga novca za žetone u kasinu, ali i kompleksne transakcije u stranim (offshore) tvrtkama i fondovima. Kod pranja novca stručnjak se pita ‘odakle je došao?’, a kod financiranja terorizma ‘kamo novac ide?’. Procesi su suprotni. Terorizam se često financira legalno zarađenim novcem, pa je svaki višak ili manjak novca istražitelju podjednako zanimljiv. Otkad je počeo slobodno kolati elektronskim putem, stvar se dodatno zakomplicirala.
img_0801Radite u međunarodnoj ustanovi za usluge računovodstvenog, poreznog i poslovnog savjetovanja. S kim surađujete i kako će CAMS certifikat utjecati na Vaš poslovni život?

PwC u Hrvatskoj dio je globalne mreže PwC-a, a surađujemo s klijentima koji se brinu o sigurnosti poslovanja i o suzbijanju izloženosti financijskom kriminalu. U vremenu u kojem je izražena izloženost raznim poslovnim, kriminalnim i reputacijskim rizicima, iznimno je važno ulagati u jačanje već postojećih programa i mjera koje štite poslovanje od izloženosti tim novim rizicima, pogotovo u vidu pojave novih tehnologija koje se zlorabe u poslovnom svijetu.

Certifikat CAMS samo je priznanje da je moje znanje i iskustvo u ovom području na razini međunarodnih standarda za stručnjake koji aktivno usvajaju nova znanja i vještine kako bi znali odgovoriti na zbivanja koja negativno utječu na sigurnost poslovanja i tržišta uopće. On će poslužiti kao važna referenca za prepoznavanje naših znanja i vještina u okviru usluga vezanih uz sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma koje ćemo nuditi našim klijentima.

Kakvi su bili ACAMS-ovi zahtjevi i kakvo je znanje potrebno za usluge prevencije i suzbijanje financijskog kriminala?

Da bih pristupila ispitu za stjecanje CAMS certifikata, morala sam imati skupljen određen broj bodova, u skladu sa zahtjevima ACAMS-a (Association of Certified Anti-Money Laundering Specialist – Udruga ovlaštenih stručnjaka za sprječavanje pranja novca). Boduju se godine iskustva, školovanje, sudjelovanje na edukacijama i usavršavanjima na području sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma. Priložila sam prijavnicu s potrebne tri osobne reference, osobnim podacima, preslikama dokumentacije kojom sam potkrijepila navedene bodove, a prijavnica se razmatra prije nego li vam odobre pristup ispitu i članstvo. Nakon poslane prijave, ACAMS provjerava gdje radite, čime se bavite i postoji li bilo kakav razlog zbog kojeg ne bi bilo primjereno da dobijete priliku postati član tog udruženja. Prije svega vode računa o tome da osobe koje rade u sumnjivim institucijama ili su ikada bile spominjane u kontekstu sumnje u pranje novca, ne dobiju pristup informacijama i certifikatu kojim bi to isto znanje i vještine mogli zloporabiti. ACAMS se ponosi činjenicom da njihovi certificirani članovi rade za ugledne institucije i društva koja do sada nisu bila predmet istraga ili tužbi za pranje novca te je danas to postao međunarodno prepoznat standard koji su i druge organizacije uvrstile među uvjete za zaposlenje osoba koje vode brigu o prevenciji rizika i zaštiti poslovanja.

Odgovorni ste za usluge pomoći klijentima u primjeni preporuka državnih tijela nakon obavljenih nadzora i savjetovanje pri primjeni procedura sprječavanja pranja novca. Kakva je hrvatska legislativa, a kakva svijest javnosti o navedenome?

Hrvatsko zakonodavstvo prati europsko. Takozvana IV Direktiva, koja će tek biti ugrađena u hrvatski Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, prati trendove i međunarodne preporuke za suzbijanje pranja novca i financiranja terorizma, čime bi se uvele promjene u primjeni. Veseli me da unaprjeđujemo praksu i podižemo svijest o važnosti borbe s ovim globalnim problemima. Svjesni smo vremena u kojem živimo i kakve se promjene događaju oko nas. Smatram bitnim brzo odgovoriti na takve rizike i zato sam sretna što imam priliku raditi u takvom poslovnom okruženju u kojem imam svu potrebnu podršku za razvijanje svojih znanja i vještina potrebnih za učinkovito djelovanje. PwC u Hrvatskoj je prvi na tržištu koji intenzivno razvija tim stručnjaka za borbu protiv financijskog kriminala. Želimo nuditi rješenja za aktualne i društveno važne probleme. Tako, na primjer, nudimo usluge edukacije zaposlenika koji rade u sektorima koji su obveznici Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, usluge uspostavljanja i unaprjeđenja potrebnih procedura i politika, pregled programa AML-a (Anti-money laundering) i savjetovanje vezano uz njegovo poboljšanje, usluge internih revizija sustava AML-a, kao i pomoć pri implementaciji preporuka inspektorata po obavljenom pregledu. Svijest javnosti je u tom pogledu ključna jer svi možemo pridonijeti i težiti boljem reagiranju na opasnosti, ne samo u poslovanju, već i u svakodnevnom životu.

Kakva je hrvatska poslovna budućnost, a kakva Vaša? Koji je sljedeći korak pri napredovanju?

Hrvatska je, smatram, na dobrom putu. Kao i u ostalim članicama EU, u Hrvatskoj razni stručnjaci marljivo rade na unaprjeđenju prevencije pranja novca i financiranja terorizma. Iako javnost o tome ne čuje puno, razne institucije svakodnevno provode nadzor nad mnogim rizičnim transakcijama i pojedincima koji ugrožavanju sigurnost tržišta ili građana. Sve više obveznika Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma ulaže u znanje svojih zaposlenika i sve češće državna tijela nude pomoć u uspostavljanju učinkovitih procedura kojima se unaprjeđuju sustavi za upravljanje rizicima. Očekujem da će se u skorije vrijeme ova tematika aktualizirati i postati važan temelj sigurnog poslovanja. Moj je sljedeći korak stjecanje dodatnog iskustva u praktičnoj primjeni metoda koje pomažu obveznicima u prevenciji financijskog kriminala. PwC je globalna mreža, u kojoj rade mnogi svjetski priznati stručnjaci s prestižnim iskustvom i znanjima na ovom području. Sretna sam da su mi sve informacije, kontakti, savjeti i potencijalna suradnja s kolegama na dohvat ruke, imajući tako priliku učiti od najboljih. Stjecanje certifikata nije moj krajnji cilj, to je tek jedan od koraka na mom putu usavršavanja na ovom području. Namjeravam i dalje aktivno sudjelovati u raznim udruženjima koja imaju iste ciljeve, povezivati se s drugim stručnjacima na radnim konferencijama i seminarima, stjecati daljnja znanja i vještine, a prije svega raditi na podizanju svijesti o važnosti sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma.