Home Izdvojeno Plavi žabac izašao za najmlađe Goričane

Plavi žabac izašao za najmlađe Goričane

PODIJELITE

Pučko otvoreno učilište izdalo je prvi broj Plavog žapca, časopisa za najmlađe Goričane. U prvom broju predstavljena su djeca te aktivnosti velikogoričkih dječjih vrtića Ciciban, Lojtrica, Velika Gorica, Žirek, Koraci i Sunčica.

mirjana_markovic

– Predviđeno je da Plavi žabac izlazi dvaput godišnje, prema tome imali bi proljetni i jesenski broj, tako da drugi broj plavog žapca možemo očekivati u listopadu. U tijeku su dogovori da to bude u sklopu obilježavanja Dječjeg tjedna u Velikoj Gorici – kaže urednica časopisa, Mirjana Marković.

Pokretanjem Plavog žapca, Velika Gorica dodatno je potvrdila svoj status prijatelja djece, ističe ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Barbara Grđan Odrčić.

barbara grđan– Pučko otvoreno učilište u svojoj djelatnosti već ima časopis Žir, posvećen osnovnoškolcima. Kada smo razmišljali o našim najmlađim sugrađanima i njihovim roditeljima, shvatili smo da nemamo nekih dodatnih informacija i sadržaj pored klasičnih predstava ili kino projekcija, koje možemo ponuditi samim roditeljima, a onda zaintrigirati same mališane da malo listaju, čitaju i bojaju – kazala je Grđan Odrčić.

djeca

aaI tako je nastala ideja za Plavog žapca, časopisa koji će goričkim mališanima ujedno biti i prva ozbiljnija literatura s kojom će se susresti. Ime potječe od simbola Turopoljskog luga, žabi koja obitava na tom području. Zanimljivo je to da je plave boje samo 20-ak dana. Točnije, poplave samo muški žapčići i to u vrijeme kad se zaljube.

djeca1

Plavi žabac, osim što ima specifično ime, jedinstveni je časopis u cijeloj zemlji.

– Mi smo istraživali i dali si truda kako bi došli do još jednog grada koji ima časopis koji je obuhvatio sve vrtiće i ustanove koje se bave vrtićkim uzrastom, ali nismo došli do takve informacije – napomenula je Grđan Odrčić.

žabac