Home Izdvojeno Ovjekovječeno notama: Znate li da se Turopolje slavi i u operama?

Ovjekovječeno notama: Znate li da se Turopolje slavi i u operama?

PODIJELITE

Poznato je da Turopoljci od davnina vole pjevati i svirati. Ponosni smo na svoje osebujne i originalne pjesme, kao što su Lijepa moja livada zelena, Golub guče u zelenom lugu, Oj djevojko, Jelen pase i ostale. Osim narodnih, imamo i puno izvornih crkvenih i običajnih pjesama.

Još od 1791. godine Turopoljci imaju svoju glazbu, tj. muzičare, koji su pratili razne procesije, od crkvenih do svadbenih. Muzičari koji su svirali na svadbama, proštenjima i sajmovima zvali su se “jegeduši“.

Prvo pjevačko društvo, koje se zvalo „Lira“, osnovao je u Velikoj Gorici 1876. godine učitelj Josip Epih. Prvi predsjednik društva bio je odvjetnik dr. Mikulčić. Od reorganizacije 1920. godine predsjednik zbora bio je Franjo pl. Lučić, a zborovođa kapelan Mirko pl. Hranilović. Nastupali su u Velikoj Gorici i u okolici. Većina pjevača u zboru tada je dolazilo iz naroda i nisu razumjeli notni zapis pa su pjevali po sluhu. Neke djevojke su išle na instrukcije kod učitelja, a za nagradu su mu donosile jaja. Svoj uspjeh sa ovim pjevačkim društvom kapelan Hranilović iskoristio je kako bi osnovao „Hrvatsko katoličko glazbeno-prosvjetno omladinsko društvo Turopoljac u Velikoj Gorici“. To je ujedno bio i prvi pravi crkveni zbor.

opera1

Prvi tamburaški orkestar osnovan je 1895. godine. Njega je vodio dr. Avelin Stahuljak, a bili su tako popularni da su nastupali na koncertu proslave 25. godišnjice rada skladatelja Ivana pl. Zajca. Buševec je dobio tamburaški orkestar 1912., koji je osnovan zajedno sa čitaonicom u Buševcu. Godine 1919. tamburaški orkestri proširili su se Turopoljem pa su te godine tambure zazvonile u Donjoj Lomnici i u Maloj Mlaki.

Manje je poznata činjenica da su o Turopolju napisane i opere i jedna opereta. Operetu „Kortešancija u Turopolju“ skladao je 1893. godine Zagrepčanin Đuro Eisenhut, učitelj u zagrebačkoj glazbenoj školi. Tema operete bila je izborna borba između Turopoljaca i pristaša Strossmayerove stranke.

Prvu operu s temom Turopolja skladao je skladatelj Srećko Albini, poznat po opereti „Barun Trenk“ i mnogim drugim operetama i baletima. Opera se zvala „Maričon“ i prvi put je prikazana u Zagrebu 1901. godine. Još jednu operu čija se radnja događa u Turopolju pod nazivom „Seoski Plemić“ napisao je pod stare dane slavni hrvatski skladatelj Ivan pl. Zajc, autor jedne od najpoznatijih hrvatskih opera „Nikola Šubić Zrinski“. Kao i u mnogim ondašnjim operama, tema je ljubav i rat.

Tako se od davnih dana pa sve do danas glazba, pjesma i pisana riječ visoko cijene u ovom našem Turopolju. Puno popularnih pisaca, glumaca, pjevača i drugih umjetnika živi u Velikoj Gorici. Brojnost i uspjesi naših glazbenih sastava, orkestara, KUD-ova i drugih umjetničkih društava na svjetskoj su razini.