Home Gospodarstvo Otvoreno vodocrpilište Kosnica: Novi korak prema osiguranju pitke vode za istočni dio...

Otvoreno vodocrpilište Kosnica: Novi korak prema osiguranju pitke vode za istočni dio Zagrebačke županije

PODIJELITE

U Velikoj Kosnici je danas održana svečanost povodom puštanja u rad Vodocrpilišta Kosnica, ključnog dijela projekta “Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok”. Ovaj projekt se bavi pitanjem vodoopskrbe istočnog dijela Zagrebačke županije, uključujući gradove Dugo Selo, Vrbovec, Ivanić-Grad i Sv.Ivan Zelina, te općine Brckovljani, Rugvica, Gradec, Rakovec, Preseka, Dubrava, Farkaševac, Kloštar Ivanić, Križ i Bedenica. Ukupna vrijednost investicije iznosi 93,85 milijuna eura, a sufinancirana je iz Kohezijskog fonda, vlastitih sredstava VIOZŽ, Republike Hrvatske i Hrvatskih voda.

Vodocrpilište Kosnica, kapaciteta Q ≈ 450 l/s i vrijednosti 4,1 milijuna eura, započelo je s izgradnjom početkom 2020. godine. Projekt je obuhvatio izgradnju vodocrpilišta i pripadajućih objekata. Direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije d.o.o., Tomislav Masten, istaknuo je da je ovaj projekt rezultat dvadesetogodišnjeg napora i suradnje četiri grada i deset općina. Osim toga, naglasio je važnost vodocrpilišta za budućnost, napominjući mogućnost opskrbe i Grada Zagreba te spajanje na vodoopskrbni sustav Velike Gorice radi obostrane isporuke, što će osigurati stabilnost u vodoopskrbi.

Nadalje, novim magistralnim cjevovodom Kosnica – Hrušćica voda će se distribuirati dalje u vodoopskrbni sustav prema gradovima Ivanić-Gradu, Sv. Ivanu Zelini, Dugom Selu, Vrbovcu i okolnim općinama. Očekuje se smanjenje gubitaka u sustavu s 29,2% na 18,6% te povećanje priključenosti sa postojećih 62,95% na 90,75%.

Generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković, naglasio je uspješnost ovog projekta u osiguranju pitke vode za više od 100.000 ljudi, zahvaljujući europskom i nacionalnom financiranju. Župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić, objasnio je značaj ovog projekta za cjelokupno područje te podvukao važnost vode za život i gospodarski razvoj.

Projekt je ostvaren zahvaljujući suradnji i udruživanju 14 podsustava u jedinstveni Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok. Gradonačelnik grada Dugog Sela i predsjednik Skupštine Društva, Nenad Panian, istaknuo je važnost zajedničkog rada i udruživanja za dobrobit svih građana.

Vodocrpilište se sastoji od glavne upravljačke zgrade, tri bunara s pripadajućim komorama, klor stanice, vanjske i unutarnje transformatorske stanice te ostale prateće infrastrukture.

Tijekom svečanog otvaranja dodijeljeni su ugovori o privremenom sufinanciranju vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Ivanić-Grad, Regionalnom vodoopskrbnom sustavu Zagrebačke županije Zagreb-istok te ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Rugvica-Dugo Selo za odvodnju.