Home Izdvojeno Otvorena inovativna izložba pokretnih stripova “Strip mobili” Irene Jukić Pranjić

Otvorena inovativna izložba pokretnih stripova “Strip mobili” Irene Jukić Pranjić

Svaku od deset tabli otisnutih stripova na pleksiglasu s pokretnim dijelovima pokreću minijaturni motori na struju

PODIJELITE
Foto: Galerija Galženica

U Galeriji Galženica je u petak otvorena originalna i inovativna izložba pokretnih stripova, poznata pod nazivom “Strip mobili”, autorice Irene Jukić Pranjić – višestruko nagrađivane crtačice stripa, urednice, ilustratorice i animatorice!

Svaka od deset tabli otisnutih stripova na pleksiglasu s pokretnim dijelovima, koje pokreću minijaturni motori na struju, oduševila je okupljenu publiku. Kako je autorica koristila mehanički pokret, tipičan za mehaničke igračke s kraja 19. i početka 20. stoljeća, odlučila je radnju stripa smjestiti u cirkus, s obzirom da cirkus spada u atrakcije “čudesa” tog razdoblja.

Foto: Ivan Buvinić

“Strip-mobili” koji su nastali tijekom 2022. godine čine deset stripovskih tabli veličine 100×70 cm, čime tvore cjelinu pod naslovom “Cirkus u cirkusu”. Radnja stripa smještena je u cirkus čija estetika korespondira s mehaničkim igračkama, a akrobacije poput žongliranja ponavljaju se mehaničkim pokretom. Scenarij je napisan u suradnji s najboljim domaćim autorima geg-stripa – Dubravkom Matakovićem, Filipom Kelavom, Dariom Kukićem i Matijom Pisačićem.

Foto: Ivan Buvinić

Aktiviranje pokretnih dijelova izvršava se prekidačem smještenim u desnom donjem uglu svake table, a dizajn pokreta potpisuje Dubravko Kuhta.

Ovim inovativnim pristupom, Irena Jukić Pranjić stvorila je zrelo i cjelovito djelo bez presedana na hrvatskoj i svjetskoj sceni stripa, a posjetitelji će imati priliku uživati u izložbi do 15. prosinca 2023. godine.

Foto: Ivan Buvinić

IRENA JUKIĆ PRANJIĆ (1973., Bjelovar) profesionalno se bavi stripom, animiranim filmom, ilustracijom i pedagoškim radom. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je brojnih nagrada za svoj umjetnički rad, naročito na polju animiranog filma gdje je do sada ostvarila naslove Ornament duše (2011.), Požuda (2014.), Gamer Girl (2016.) i Real Boy (2021.). Bavi se promoviranjem stripa – uredila je antologiju Ženski strip na Balkanu (2010.), strip-časopise Škola hodanjaHodači na duge staze (ALU 2016.-2023.), urednica je i redateljica svih 50 epizoda dokumentarnog televizijskog serijala Strip u Hrvatskoj (HRT3 2014./2017.) te autorica brojnih eseja o stripu, kojeg predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Autorica je brojnih stripova koje je objavljivala u raznovrsnim časopisima i u formi strip-sveščica Protuotrov (1997. – 2003.), strip-albuma Emisija emocija (2015.) te stripovnice Dnevnik snivanja i filozofiranja (2021.).

Ako ste propustili otvorenje izložbe, strip mobili ostaju izloženi do 15. 12.

Foto: Ivan Buvinić
Foto: Ivan Buvinić