Home Izdvojeno Otvaraju se i zatvoreni dijelovi kafića, škola za sada ne ide online

Otvaraju se i zatvoreni dijelovi kafića, škola za sada ne ide online

Na današnjoj konferenciji se govorilo o novim mjerama

PODIJELITE

Na današnjoj konferenciji ministar Božinović je rekao kako su nakon razgovora s predstavnicima Nacionalne udruge ugostitelja odredili da će se otvoriti zatvoreni dijelovi kafića i objekata koji u ovom trenutku spadaju u tu kategoriju.

Ovo će se ostvariti od 1. rujna, a radno vrijeme će i dalje ostati najduže do ponoći kako je utvrđeno zakonom. Preporuke HZJZ-a će i dalje ostati poput održavanja hijene, izbjegavanja bliskih kontakata i prozračivanja prostora.

Na konferenciji su naveli kako je glavni fokus sačuvati najstarije jer su izgledi za teži oblik bolesti kod njih najveći. Govorilo se i o korištenju covid-potvrda te su naveli kako ne razmišljaju o širok uporabi.

U školi i dalje maske

S obzirom na to da je veći broj zaraženih i hospitaliziranih sada nego na početku prošle školske godine, zadržat će se maske od petog razreda najviše gdje se ne može održavati propisani razmak. “Najvažniji argument za to je da ukoliko se pojavi bolestan učenik, neće, ako se nose maske, svi oni koji su u njegovoj neposrednoj blizini trebati ići u samoizolaciju. Smatramo da na taj način na određeni način štitimo tu činjenicu da djeca idu u školu i da se maske trebaju nositi svugdje ondje gdje se ne može osigurati razmak.”, govori Capak. Dodaje i kako lokalni stožeri mogu odrediti da se maske ne moraju nositi.