Home Izdvojeno OSS Buševec osvojio prvu nagradu na reviji rekonstruiranih nošnji!

OSS Buševec osvojio prvu nagradu na reviji rekonstruiranih nošnji!

Turopoljska nošnja koja je osvojila prvo mjesto djelo je Karmele Kos, a predstavila ju je Lucija Rožić

PODIJELITE

Ogranak seljačke sloge Buševec pohvalio se kako su osvojili prvu nagradu na reviji rekonstruiranih nošnji “Obnavljamo baštinu”. Ova revija je u organizaciji KUC Travno i KUD Lovor Trnjani.

Ovogodišnja revija se zbog epidemioloških uvjeta održala online, no to nije zaustavilo njihovo veselje i ponos. Turopoljska nošnja koja je osvojila prvo mjesto djelo je Karmele Kos, a predstavila ju je Lucija Rožić. Turopoljska nošnja iz Buševca izrađena je od domaćeg platna koje je tkano na tkalačkom stanu. Izrađena je podsuknja na dva kata, rubača koja je naprijed ravna, a iza je sitno narancana, oplećje koje na rukavima ima cvjetni uzorak, obojci, fertun s jednakim cvjetnim uzorkom i s malo većim rancama, crveni pojas i mašna.

Lucija Rožić u videu u kojem predstavlja nošnju na glavi nosi partu i poculicu. “Što je više bilo ukrasa i kuglica, to je označavalo bolji status. Od nakita su se nosile škude, srebrni novac te koralji.”, govori Lucija u videu te pokazuje i opanke. Ovaj video predstavljanja je snimila i montirala Irena Rožić. Video u kojem se predstavlja pobjednička nošnja možete pogledati u nastavku.