Home Crna Kronika OPREZNO! Po Gorici haraju lažni humanitarci i skupljaju novce za udrugu koja...

OPREZNO! Po Gorici haraju lažni humanitarci i skupljaju novce za udrugu koja ne postoji

Papir koji nose sa sobom je vidljiv na naslovnoj fotografiji

PODIJELITE
Foto: Ustupljene fotografije s portala Međimurske novine / https://www.mnovine.hr/medimurje/oprez-ne-nasjedajte-na-novu-vrstu-prevare/

Kada dobijemo informaciju da se netko koristi lažnim i izmišljenim humanitarnim udrugama kako bi na prijevaran način prikupio novac, polako gubimo vjeru u društvo. Nažalost, nakon Zagreba, Čakovca i drugih gradova – ti prevaranti su stigli i u naš grad.

“Prvo sam ih vidjela na Gastru Turopolja jer su šetali oko Muzeja i molili ljude za donacije, a sada sam ih srela i kod autobusnog kolodvora. Kad sam tražila da mi pokažu neke dokumente ta žena se samo okrenula i pobjegla.”, govori nam sugovornica.

Čitateljica našeg portala također je jedna od onih koja je skoro nasjela na prijevaru, također na području oko Parka POT-a. Njoj je prišao muškarac glumeći da je gluhonijem, no na njen poziv se okrenuo i ponadao da će dobiti novce stoga je odmah prepoznala da se radi o prijevari. Lako je zaključiti da šetaju čitavim gradom u nadi da će im netko dati donaciju.

Papir koji nose sa sobom je vidljiv na naslovnoj fotografiji, a može biti i malo drugačiji, no uvijek se radi o istoj nepostojećoj udruzi i akciji.

Od policije smo ranije saznali kako im je ovaj slučaj poznat, a otkrivamo da se isti prevaranti kreću i po drugim gradovima. Portal Međimurske novine objavio je kako su djelatnici njihove policijske uprave priveli lažnu humanitarku koja je kod njih bila u Županijskoj bolnici Čakovec.

Ova priča datira još iz 2017. godine (op.a. najraniji iskaz koji nalazimo) kada su ih potjerali iz Supernove u Buzinu, a nakon toga postoje zapisi da su 2019. Zagrebačkim adventom tu prevaru koristili rumunjski prevaranti. Ove godine bili su i u Dubrovniku, noseći papir na engleskom jeziku, ali s istim natpisom u kojem navode da “žele otvoriti međunarodni centar”. I tamo ih je uhvatila policija.

Upitali smo Policijsku upravu zagrebačku o tome jesu li imali prijave za iste u našem gradu te što čine po tom pitanju. U međuvremenu, jako dobro pazite i ne nasjedajte na prijevaru, tražite dokumente i u slučaju ako vam se i obrati prevarant, odmah se obratite policiji.