Home Izdvojeno Opasnost u prometu: Uklonite snijeg s automobila jer vožnja vas može stajati...

Opasnost u prometu: Uklonite snijeg s automobila jer vožnja vas može stajati glave

PODIJELITE

Ako vam na krovu vozila ostane led ili snijeg i uputite se u promet, riskirate novčanu kaznu, ali i svoj i živote ostalih sudionika u prometu. Jednako je opasno voziti sa zaleđenim vjetrobranskim staklom. Viktor Forjan iz Službe za sigurnost cestovnog prometa PUZ-a vozačima je putem KronikaVG poručio kako bi trebali razmisliti o brojnim posljedicama koje za sobom može donijeti takva vožnja. Često se dogodi da snijeg ili led za vrijeme vožnje prokliže s krova na vjetrobransko staklo, a opasnost se krije i prilikom skretanja automobila.

snijeg-na-autu

RIZIK U ZAVOJU

–  Kod uključivanja u promet, vlasnici automobila trebali bi biti svjesni da neočiščeni snijeg može biti koban, osobito u  zavoju prilikom čega snijeg može pasti na drugo vozilo i izazvati tragične posljedice  –  upozorio je Forjan ističući kako zimski uvjeti zahtjevaju potpunu koncentaciju vozača.

–  Vozilo se zbog snijega i leda na kolniku zanosi i kliže. Potrebno je stoga smanjiti brzinu vožnje, odnosno prilagoditi je uvjetima na cestama. Osobito je važno povećati razmak između vozila  –  kaže Forjan.

KAZNA OD 700 DO 15 TISUĆA KUNA

Vožnja sa snijegom na vozilu i zaleđenim vjetrobranskim staklima zabranjena je člankom 193. Zakona o sigurnosti, a odredba je važeća od srpnja 2011. godine. Kazna za vozača koji se ne pridržava ove odredbe je 700 kuna. Za odgovornu osobu u pravnoj osobi osobi ili u tijelu državne ili lokalne vlasti kazna je od 1500 do 5000 kuna, dok će se s kaznom od 5.000 do 15.000 kuna kazniti pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi takvo vozilo.