Home Izdvojeno Opasno raskrižje odlazi u povijest – graditi će se kružni tok

Opasno raskrižje odlazi u povijest – graditi će se kružni tok

PODIJELITE

Nedavna teška prometna nesreća u Gradićima ponovno je aktualizirala pitanje sigurnosti prometa na raskrižju Željezničke, Gradićke i Ulice kralja Tomislava. Svjesni su toga i u Mjesnom odboru odakle stižu najave o izgradnju kružnoga toka.

– Idejno rješenje i glavni projekt su gotovi, čekamo da se raspiše natječaj i krene s izgradnjom. Ovuda dnevno prođe veliki broj vozila. Mnogi Siščani izbjegavaju centar Gorice i koriste ovu spojnu cestu, a raskrižje je veoma nepregledno te je potreban veliki oprez – rekao je predsjednik MO Gradići, Tomislav Jelisavec.

S obzirom na to da raskrižjem ne prometuju samo osobna vozila, već i autobusi i kamioni, za izgradnju kružnog toka bit će potrebno riješiti imovinsko-pravne odnose i otkupiti dio zemljišta. Da se radi o opasnom raskrižju, svjedoči sve veći broj prometnih nesreća koje su ondje događaju i to zbog propusta pojedinih vozača. Jedni smatraju da pokazivače smjera ne treba uključivati ako nastavljaju vožnju glavnom cestom, bez obzira na to što ona mijenja smjer, dok je drugima to neupitno. I tu nastaje problem. Upitali smo stoga stručnjaka što je potrebno napraviti kada se nađemo na tom raskrižju.

– Vozač je dužan dati pokazivač smjera kada god mijenja pravac kretanja svog vozila. Nema veze ostaje li on na glavnoj cesti ili ne. Pokazivač smjera se ne daje radi sebe, nego radi drugoga kako bi ga obavijestili kuda se ide – objasnio nam je Miljenko Bevanda, voditelj autoškole Autokluba Velika Gorica.

foto: Mario Žilec