Home Gospodarstvo Održan okrugli stol u Mraclinu: Glavna tema bila je vrijednost turopoljskog hrasta

Održan okrugli stol u Mraclinu: Glavna tema bila je vrijednost turopoljskog hrasta

Na skupu je sudjelovalo više od 60 posjetitelja

PODIJELITE
Foto: Vitomir Štuban

Važnost hrasta i naše turopoljske šume iznimna je za naše društvo i budućnost cijele zajednice, a upravo o tome je bila riječ na okruglom stolu u Mraclinu. U prostorijama drvne industrije PSS Galeković je u petak, 9. rujna, održan okrugli stol pod nazivom „Turopoljski hrast i hrastovina“, u organizaciji Zavoda Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velika Gorica, Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije i PPS Galeković iz Mraclina. Na skupu je sudjelovalo više od 60 posjetitelja koji su mogli saznati mnogo o gospodarenju hrastovim šumama, prirodnim vrijednostima Turopolja, dendrokronološkim istraživanju hrastovine i obnovi hrastovih drvenih konstrukcija.

Ukupno su održana četiri predavanja stručnjaka s Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba. Teme su bile Turopoljski lug, hrastova šuma, obnova i korištenje hrastovine u Turopolju. Predavanja su održali akademik Igor Anić: Šume hrasta lužnjaka (Quercus robur L.) u Turopolju, izv. prof. dr. sc. Damir Drvodelić: Zaštićene prirodne vrijednosti Turopolja, dr. sc. Domagoj Trlin: Dendrokronološka istraživanja starih posavskih kuća te izv. prof. Vjekoslav Živković: Dijagnostika povijesnoga hrastova drva i konstrukcija u postupcima zaštite i obnove turopoljskih baroknih crkava. Filip Galeković, dipl. oec., je u posljednjem predavanju predstavio PPS Galeković – drvna industrija u Turopolju.

Osim zanimljivih predavanja, sudionici su imali priliku obići moderne proizvodne pogone PPS Galeković te se upoznati s tehnološkim dosezima u proizvodnji drveta.

Skup su pozdravili gradonačelnik grada Velike Gorice Krešimir Ačkar, glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Dario Vretenar, novoizabrani dekan Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije prof. dr. sc. Josip Margaletić i voditelj Zavoda HAZU Velika Gorica akademik Željko Cvetnić.

Foto: Vitomir Štuban