Home Izdvojeno “Odbrojavajući” semafor ispred Doma zdravlja

“Odbrojavajući” semafor ispred Doma zdravlja

PODIJELITE

Postavljanjem odbrojavajućeg semafora, od sada je lakše prijeći frekventnu prometnicu kod velikogoričkog Doma zdravlja, u Ulici Matice hrvatske. Semafor je opremljen akustičnom i svjetlosnom indikacijom što je osobito važno za slijepe i slabovidne osobe.

LED POKAZIVAČ

Semafor radi na principu najave, tj. pješaci imaju prikaz vremena slobodnog prolaza. Kako bi aktivirali odbrojavanje, potrebno je pritisnuti pješačko tipkalo nakon čega se aktivira LED pokazivač. Slijedi odbrojavanje crvenim slovima koje pješaku daje informaciju o vremenu čekanja do uključivanja zelenog svjetla, odnosno odbrojavanje zelenim slovima koje daje podatak o preostalom vremenu slobodnog prolaska preko pješačkog prijelaza.

Nakon isteka zelenog svijetla za pješake, displey se gasi, a na pješačkoj lanterni se pali crveno svjetlo. LED pokazivač je ugašen ako nema pješačke najave.

– U svrhu postizanja ujednačenosti prometnog toka na glavnoj prometnici semaforizacija je izvršena uz koordinaciju rada s već postojećim semaforiziranim raskrižjima Kolodvorska – Ljudevita Posavskog i Matice hrvatske – Trg maršala Tita, čime je ujedno postignuto pravovremeno napuštanje raskrižja od strane vozila koja su pristigla iz sporednih ulica u neposrednoj blizini, tj. Ul. N. Šopa i Ul. Josipa Pucekovića – stoji u priopćenju Grada.

OBAVEZNO “NAJAVITE” PROLAZAK PREKO ZEBRE

U slučaju da na semaforu zaboravite uključiti tipkalo, uređaj će konstantno davati zeleno svjetlo vozilima. Stoga, ne gubite vrijeme i pokrenite odbrojavanje kako bi što prije mogli prijeći zebru.