Home Izdvojeno ALARMANTNO: 80 posto više spolno prenosivih bolesti među mladima!

ALARMANTNO: 80 posto više spolno prenosivih bolesti među mladima!

PODIJELITE

–  Sve je mlađe i mlađe populacije djevojaka koje dolaze kod mene u ordinaciju i za koje utvrdim da imaju ili klamidiju ili gardnerellu ili HPV. Djevojke se čak znaju pohvaliti i da su bile s dva partnera, a nekad se ne sjećaju ničega  –  upozorava ginekologinja Višnja Mihalinčić Savković za KronikeVG.

NAJMLAĐA TRUDNICA 13.-GODIŠNJE DIJETE

Višnja Mihalinčić Savković jedna je od tri ginekologa u velikogoričkom Domu zdravlja koja u svojoj ordinaciji ima 8000 pacijentica. Trenutačno se brine za zdravstveno stanje 500 trudnica. Najviše njih je od 18. do 23. godine života.

–  Prošle godine sam imala čak pet trudnica sa 16 godina, dok je moja najmlađa trudnica bila 13-godišnja djevojčica  –  ispričala nam je zabrinuta liječnica, smatrajući kako bi se cijelo društvo trebalo ozbiljno pozabaviti s ovom problematikom.

–  Ako se već rano stupa u spolne odnose, naravno da bi djevojčicama, a isto tako i dječacima trebalo govoriti o zaštiti, jer je trudnoća u tim godinama visokorizična  –  ističe.

SPOLNE BOLESTI IZ NEZNANJA

A djevojke i mladići sve ranije kreću u spolne odnose. U posljednjih pet godina znatno se spustila dobna granica i to s 18 na 14 godina života.

–  Ako je prije bilo nekakvih 18, 19 godina, sad je to već 14, 15 godina. Mladi su needucirani. Djevojčice i dječake treba upozoriti na moguće posljedice vezane uz spolni odnos. O svojoj spolnosti znaju jako malo, uglavnom “rekla-kazala” i prateći medije, a oni su površni. Roditelji bi trebali više poraditi na kućnom odgoju jer sve počinje od obitelji  –  kaže liječnica.

Smanjenjem dobne granice stupanja mladih u spolne odnose stižu i alarmantni podaci. Broj mladih oboljelih od spolno prenosivih bolesti veći je za čak 80 posto u odnosu na prije pet godina. Uglavnom je riječ o klamidiji, HPV-u, te zarazi bakterijom gardnerellom vaginalis.

–  80 posto je definitivno više spolnih bolesti nego prije pet godina. Sve je mlađe i mlađe populacije djevojaka koje dolaze kod mene u ordinaciju i za koje utvrdim da imaju ili klamidiju ili gardnerellu ili HPV. I vi već na osnovu prvog pregleda i uzimanja citološkog obriska, takozvanog papa testa, možete vidjeti radi li se o nekim spolno prenosivim bolestima. Znači, ako je taj papa test loš i upućuje na jake upale, rade se brisevi cerviksa na spolne bolesti, točnije na klamidije i ureoplazme. Rezultati su poražavajući. Veliko povećanje spolno prenosivih bolesti  –  naglasila je.

PROMISKUITETNI MLADI

Problem vidi i u tome što se mladi ponašaju neodgovorno i što često mijenjaju spolne partnere. Kaže da zbog promiskuitetnog ponašanja djevojke ponekad niti ne znaju od koga su prenijele spolnu bolest.

–  Djevojke se čak znaju pohvaliti i da su bile s dva partnera. Tu su tulumi, nekakva druženja, sad je li tu bio jedan partner, jesu li bila dva partnera, mislim da je problem u tome što se dosta mijenjaju partneri  –  začuđeno će ginekologinja.

UZIMAJU OPIJATE

A ono što je najgore u svemu, dodaje, djevojke se pod utjecajem opojnih sredstava nekada baš ničega ne sjećaju!

–  Uzele su previše alkohola ili nekakvih drugih stimulansa. U stvari, one se niti ne sjećaju, mislim to je užasno  –  ogorčeno govori liječnica.

VAŽAN ODLAZAK GINEKOLOGU

Dr. Višnja Mihalinčić Savković djevojke poziva da već nakon prvog spolnog odnosa dođu na pregled kod ginekologa kako bi se spriječilo eventualno daljnje širenje bolesti. Naravno da bi se trebao liječiti i partner, ističe. Ali djevojkama radi prevencije preporučuje da od novog partnera zatraže testiranje na HPV prije nego li se s njim uopće upuste u seksualni odnos.

–  To su bolesti koje se mogu izliječiti ako se otkriju na vrijeme. Ali ako djevojka sa 16 godina ima spolni odnos i ginekologu dođe s 22. godine i ako je u međuvremenu promijenila jednog partnera, drugog partnera, dobila klamidiju koja može uzrokovati zdjeličnu upalu, to može uzrokovati sterilitet  –  pojasnila je dodajući kako je HPV još strašniji jer može uzrokovati karcinom grlića maternice.