Home Izdvojeno Od sutra obvezna zimska oprema

Od sutra obvezna zimska oprema

PODIJELITE
foto: Kronike Velike Gorice/Ilustracija

Iako je jesen sunčana i topla, od sutra, 15. studenog pa sve do 15. travnja iduće godine, u Hrvatskoj je obvezna zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta. -Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske. – podsjećaju u Hrvatskom autoklubu.

U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz trajektnih luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.ralica-zima-snijeg-1.jpg-Novčanom kaznom u iznosu od 5 000 do 15 000 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1 500 do 5 000 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Novčanom kaznom u iznosu od 700 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka.-upozoravaju u Ministarstvu unutarnjih poslova.

-Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg (pripravni za postavljanje na pogonske kotače).-podsjećaju u HAK-u.Snijeg,-zima,-ralica,-ciscenje1Da biste za zimske uvijete na cesti bili potpuno spremni, provjerite akumulator, antifriz, brisače i svjetla te tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla. Poželjno je kod niskih temperatura pri ruci uvijek imati i sprej za odmrzavanja bravica kako biste mogli sigurno ući u svoje vozilo.

-Bez obzira na korištenje zimskih guma, lance za snijeg i manju lopatu uvijek držite u vozilu- savjetuju u MUP-u.