Home Vijesti Od srpnja više nećemo moći kupiti jednokratne plastične vrećice niti drugu jednokratnu...

Od srpnja više nećemo moći kupiti jednokratne plastične vrećice niti drugu jednokratnu plastiku

Plastične žlice i vilice, slamke i druga tanka plastika odlazi u zaborav...

PODIJELITE

Borba za očuvanje okoliša i u našoj zemlji ima sve veći utjecaj na svakodnevno ponašanje kupaca i svih nas. Tako je stigla odluka da se od 1. srpnja 2021. godine u Hrvatskoj više ne smiju prodavati proizvodi od jednokratne plastike. Dio je ovo novog zakona o gospodarenju otpadom.

Tu se radi o plastičnim žlicama, slamkama, štapićima za uši, vilicama, tanjurima te tankim plastičnim vrećicama koje su se do sada naplaćivale na blagajni. Ovo ne uključuje i vrlo tanke vrećice koje se mogu uzeti za voće i povrće u trgovinama.

Inicijativa stiže iz Europe koja je tražila manju upotrebu tankih vrećica, dok se Hrvatska odlučila na potpunu zabranu. Kako navodi Sanja Radović, načelnica sektora za održivo gospodarenje komunalnim otpadom u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja za HRT, “Nova mjera donesena je jer zadnjih nekoliko godina ciljevi smanjenja otpada nisu postignuti. Umjesto plastičnih vrećica, preporuka je korištenje vlastitih platnenih vrećica”.

Cilj je i povećati razdvajanje korisnih sirovina iz kućnog otpada, odvajanje i recikliranje otpada. Odvajanje u našem gradu se kod jednog dijela kućanstva može odvijati preko posebnih kanti za različite vrste otpada dok ostali građani za to moraju sami odvajati te posjećivati reciklažno dvorište kako bi ispunili svoju dužnost prema okolišu. Radovčić je i dodala kako svaka općina i grad moraju angažirati komunalne redare zadužene za kontrolu otpada.